Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Amíg Obama Merkellel haknizik, addig Trump a világbékérõl tárgyal

888.hu

2017.04.12. 13:58

Barack Obama volt amerikai elnök pont ugyanazon a napon fog Európába látogatni - hivatalból való távozása óta elõször -, amikor Donald Trump jelenlegi elnök Brüsszelben fog tartózkodni, ahol a NATO vezetõivel tárgyal majd.
BRÜSSZEL, BERLIN, 13:58

Barack Obama volt amerikai elnök pont ugyanazon a napon fog Európába látogatni – hivatalból való távozása óta először –, amikor Donald Trump jelenlegi elnök Brüsszelben fog tartózkodni, ahol a NATO vezetőivel tárgyal majd.

Barack Obama volt amerikai elnök a német kancellárral fog találkozni Berlinben abból az alkalomból, hogy idén 500 éves lesz a protestantizmus – és persze választások is lesznek.

Obama akkor fog megérkezni Németországba, amikor Donald Trump jelenlegi elnök Brüsszelben fog tárgyalni a NATO vezetőivel, május 25-én.

Obama várhatóan beszédet mond a német fővárosban, majd részt vesz egy beszélgetésen, ahol a Merkellel a demokrácia kérdéskörét vitatják meg – írta az Independent. Obama a kormányzása idején Merkelt nevezte legközelebbi szövetségesének.

A volt elnök és Merkel egy, csak erre az alkalomra ácsolt színpadon fog beszélgetni a Brandenburgi kapu árnyékában.

Érdekesség, hogy 2008-ban még Merkel megakadályozta, hogy Obama elnökjelöltként egy beszédet tartson a Brandenburgi kapunál, mivel úgy gondolta, hogy a kaput Obama politikai célokra akarja felhasználni.

A Brandenburgi kapu jelentette a határt Kelet-Berlin és Nyugat-Berlin között, és egyúttal a Varsói Szerződés és a NATO országai között is. A német újraegyesítésig a hidegháború jelképe volt, majd 1990 után Németország és Európa újraegyesítésének szimbóluma lett. A kapu tehát egy olyan szimbólum, amely a napi politikai vitákon felül áll, ezért nem akarta Merkel, hogy Obama ott beszéljen az amerikai elnökválasztás előtt.

Merkel később megengedőbb lett, hiszen Obama 2013-ban már elnökként beszédet mondhatott ezen a helyszínen, és ez május 25-én megismétlődik.

Ezúttal azonban Merkel használja majd kampánycélokra a kapu által szimbolizált nemzeti egységet, hiszen Németországban már javában folyik a választási kampány és a készülődés a szeptemberi szövetségi parlamenti választásokra. Merkel negyedszer indul a kancellári posztért.

Obama már korábban kifejezte támogatását.

Ha német lennék és szavazhatnék, akkor őt támogatnám"

– mondta az elnök utolsó berlini látogatásán, tavaly novemberben. Azzal is viccelődött, hogy "nem tudom, hogy ez segít-e vagy árt".

Obama és Merkel kapcsolata azonban nem volt mindig felhőtlen. Obama elnöksége alatt kipattant egy lehallgatási botrány: az amerikai szolgálatok lehallgattak több német politikai vezetőt, így Merkelt is. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy nem szakadt meg a barátság.

Donald Trump jelenlegi amerikai elnök azonban nem rajong a német kancellárért. Főként a menekültkérdésben különbözik az álláspontjuk.

Ennek ellenére – a liberális média híreszteléseinek ellentmondva – egy kifejezetten jó hangulatú, produktív találkozó volt kettejük között Washingtonban. Legközelebb a G20-as csúcson fognak találkozni júliusban, Hamburgban.

Májusban a NATO-csúcson számos fontos kérdésben megállapodás születhet, így például a Szíriát, Oroszországot és Ukrajnát érintő stratégiai kérdésekben is történhetnek jelentős előrelépések.

Érdekesség, hogy Obama meghívását Heinrich Bedfor-Strohm bajor püspök kezdeményezte. Az amerikai elnök nem mondható különösebben vallásosnak, habár tagja volt egy kisebb keresztény közösségnek, amikor még Chicagóban lakott.

Obama a berlini hakni után Skóciába látogat, ahol üzletemberekkel fog találkozni és vacsorázni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére