Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem fogadta el az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Szíriát elítélõ határozatot

Kékes Viki

2017.04.13. 07:28

Oroszország vétózott, Kína tartózkodott.
NEW YORK, 7:28

Nem fogadta el az ENSZ Biztonsági Tanácsa a vegyifegyver-támadás miatt Szíriát elítélő határozatát, mert Oroszország vétózott, Kína pedig tartózkodott a szavazáskor. Ez utóbbi fejlemény azt is jelenti, hogy a Trump elnökkel folytatott egyeztetések befolyásolták az ázsiai országot.

A Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok által a Biztonsági Tanács elé terjesztett határozat tervezet arról szólt, hogy azonosítsák be és kerüljenek az igazságszolgáltatás elé azok, akik felelősek voltak az április 4-i szír vegyifegyver-támadásért. Az állásfoglalást 10 tagállam megszavazta, de az orosz vétó miatt mégsem ment át, ahhoz ugyanis az állandó tagok egyhangú szavazatára lett volna szükség.

A Fox News tudósítása szerint az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Nikki Haley a szavazás után azt mondta:

Oroszország ezzel nemet mondott az elszámoltathatóságra. Oroszország ismét Asszád pártjára állt, még úgy is, hogy a világ túlnyomó része elítéli ezt a gyilkos rezsimet."

Egy sajtótájékoztatón Donald Trump ugyanakkor méltatta Kínát, amiért tartózkodott a szavazáskor. Az ázsiai ország jellemzően Oroszországgal együtt szokott szavazni, hogy most mégsem ez történt azt mutatja, hogy Peking közeledik Washingtonhoz. Nyilvánvaló, hogy az amerikai és a kínai elnök találkozásának is köszönhető ez a váltás.

A szavazás előtt az orosz ENSZ-nagykövet azt mondta, hogy a határozat nem szolgál hasznos célt. A diplomata szerint a dokumentum még a vizsgálat előtt bűnöst kiáltott, ami nem felel meg a jogi normáknak. Vlagyimir Szafronkov az amerikai megtorló légicsapásokat is illegálisként értékelte.

A két szuperhatalom végül szerdán megállapodott abban, hogy közösen vizsgálják ki a szír vegyifegyver-támadást, amelyért Amerika az Asszád-rezsimet, Oroszország a lázadókat teszi felelőssé. A két ország külügyminiszterének tárgyalását követően pedig egyértelműen békés fordulat következett be a két ország közötti feszült viszonyban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére