Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Merkel politikája hatalmas hiba volt"

Bertha László

2017.04.15. 11:58

Christoph Hasselbach, a Deutsche Welle publicistája szerint Angela Merkel hatalmas hibát követett el a bevándorlási válság kirobbanásakor, amit még egyszer aligha ismételhet meg. A német emberek ugyanis reálisan látják a migráció okozta problémákat.

Egy új tanulmány azt állapította meg, hogy még mindig meglepően stabil a „Willkommenskultur” Németországban, a számok azonban merőben más történetről árulkodnak a német lap publicistája szerint.

A Bertelsmann Stiftung által készített felmérés ugyanis azt állította, hogy a német választópolgárok 59 százaléka vélekedik úgy, hogy szívesen látja az országban a migránsokat, emellett mindössze egyharmaduk válaszolta azt, hogy a „Willkommenskultur” már nem létezik.

Christoph Hasselbach szerint a kérdés trükkösen lett megfogalmazva, és nem arra kérdeztek rá, hogy mik a személyes érzéseik a migránsokról, így ennek köszönhető a meglepően magas szám. A tanulmány másik részében azonban erre is lehetőséget adtak, ezek pedig merőben más képet festenek a németországi közvélekedésről.

A DW publicistája szerint az emberek többségének nincsenek illúzió a bevándorlás következményeiről. Ezt bizonyítja, hogy jelenleg a válaszadók 72 százaléka konfliktusokra számít a bevándorlók és a helyiek között, amelyre 2015-ben is 64 százalék számított. 2015-ben 52 százalék meg volt győződve arról, hogy a bevándorlás súlyosbítaná a lakáshiányt a német városokban, most 65 százalék gondolja így. A Willkommenskulturral szembeni szkepticizmus tehát már a Németországba történő népvándorlás megkezdése előtt széles körben elterjedt, és ezen szkepticizmus nagy része be is bizonyosodott.

Christoph Hasselbach úgy véli, a kancellár nagy hibát követett el a válság kirobbanásakor

Az összes megkérdezett 81 százaléka volt azon a véleményen, hogy más EU-tagállamoknak követniük kellene Németország példáját és még több menekültet befogadniuk. Ez érthető is a szerző szerint, azonban nem fog megtörténni, mivel más országok nem akarnak közösen osztozni a felelősségben Merkel elhibázott politikája miatt.

A publicista szerint azért is volt elhibázott politika, mert általánosan üdvözölt bárkit, aki be akart lépni az országba. A hatóságok hónapokig nem tették fel a kérdést a származási országról és a menekülés okáról, így nem téve különbséget a menedékkérők és a tisztán gazdasági bevándorlók között, nem is beszélve az erőszakos iszlamistákról.

Merkel ma ezzel szemben „nemzeti erőfeszítést” kér a válság megoldás kapcsán, ez a probléma viszont megoldhatatlannak tűnik. A „Wir schaffen das” és a „nincs korlát” kifejezések szoros következménye mindez. A német embereket pedig még sohasem kérték ekkora erőfeszítésre, illetve ilyen hatalmas kísérletre. Merkel a jóindulatával a saját népét terhelte meg Hasselbach szerint, aki végül megjegyzi, hogy ilyesmi újra nem történhet meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére