Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EU állampolgárai egyöntetûen erõs határvédelmet szeretnének

Tóth Dalma

2017.06.29. 16:28

Az emberek Európa-szerte hatékonyabb határvédelmet szeretnének, valamint az uniós állampolgárok szerint az EU késve reagált az utóbbi évek legsúlyosabb politikai és gazdasági válságaira - derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb, a 28 EU-tagállamban végzett felmérésébõl.

A Figyelő csütörtöki számában közzétett felmérés szerint a Századvég Alapítvány Project 28 által készített kutatás kettősséget mutat.

A 28 EU-tagállamban a megkérdezettek túlnyomó része tagja akar maradni a közösségnek, ugyanakkor nagyon határozottan megjelenik az a vélemény, hogy Brüsszel "igencsak félrekezeli" az elmúlt néhány év legsúlyosabb válságait. A Figyelő szerint ez arra utal, hogy a tagországok állampolgárai más típusú együttműködést szeretnének, mint amit az uniós politikai elit.
Az EU gazdaságilag legerősebb tagállamában, Németországban például nagy többségben vannak azok, akik úgy vélik: nagyon rossz vagy rossz irányba megy az ország. A jövőre vonatkozó kilátások sem túl rózsásak. Az uniós polgárok több mint fele szerint a következő generációk rosszabbul élnek majd, mint a jelenlegiek, csupán 15 százalék vár javulást.”

– írja a Figyelő a Századvég Alapítvány Project 28 kutatása alapján, melyről többek között a konzervatív brit magazin, a The Spectator is beszámolt.

A kutatás szerint Brüsszel késve reagált a 2008-as pénzügyi válságra, az Európai Központi Bank későn kezdte el a monetáris élénkítést, az EU nem ismerte fel időben, hogy a "megszorításokra épülő német recept kettészakítja majd a közösséget". Így nemcsak észak és dél között jött létre törésvonal, de a tagországokon belül is megnőttek a jövedelmi különbségek - állapította meg a Századvég, amelynek felmérésének eredménye szerint az uniós polgárok több mint fele nagyon súlyosnak, 88 százalék problémásnak gondolja ezt a megosztottságot.

Kiderült az is, hogy a pénzügyi krízis következményei pesszimistává tették a tagállamokat. A megkérdezettek mindössze 24 százaléka számít kedvezőbb gazdasági környezetre, fele pedig kifejezetten gyengének ítéli meg a gazdasági helyzet javítására tett erőfeszítéseket.

A felmérés szerint "kissé árnyaltabb" a terrorizmus elleni intézkedések megítélése. Az európaiak fele szerint kevés, amit a közösség ezen a téren tett, de 38 százalék úgy véli, jó munkát végeztek Brüsszelben.
 

Teljesen egyértelmű, hogy az uniós lépéseket sokan elégtelennek ítélik meg - fogalmaztak.

A felmérésben részt vevők 77 százaléka szerint hatékonyabban kellene védeni az unió határait. A választásokra készülő Németországban a magukat a politikai középhez soroló válaszadók 80-90 százaléka is így gondolkodik.

A Századvég szerint a gazdasági és a migrációs krízissel kapcsolatos elégedetlenség megnövelte azok táborát, akik kevesebb hatalmat adnának a tagországok felett Brüsszelnek.

A szorosabb integrációban mindössze 36 százalék látja a megoldást. A megkérdezettek fele azt vallja: "ha az EU nem tudja megoldani, majd megoldjuk mi", azaz szélesebb teret adnának a tagállami politikának az uniós rovására - olvasható a cikkben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére