Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megöltek egy ellenzéki politikust Venezuelában

Forisek Ádám

2017.07.30. 21:58

A nemzetgyûlési szavazás egyik legfõbb ellenzéki jelöltjét szombat este lõtték le saját otthonában.
CARACAS, 22:28

A nemzetgyűlési szavazás egyik legfőbb ellenzéki jelöltjét szombat este lőtték le saját otthonában.

Mint ismert, a Hugo Chávez által létrehozott politikai rendszer legsúlyosabb válságát éli át a napokban. Az ország kőolajban gazdag, de szinte kizárólag petrolkémiai termék exportjára építi gazdaságát. Ezért az olaj árának zuhanásakor darabokra hullott a gazdaság, az infláció az egekbe szökött, a legtöbb helyen leállt a termelés, a boltok pedig kiüresedtek.

A válság megoldására a kommunista Nicolás Maduro elnök vasárnapra szavazást írt ki, amivel az új alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztásával az ország törvényes –ellenzéki többséggel bíró – parlamentjét próbálja megkerülni.

Ezen indult volna a jogászként dolgozó José Felix Pineda, akit szombat este azonban lelőttek, saját otthonában.

A nemzetgyűlési szavazás elleni –eredetileg betiltott – tüntetésen pedig lelőtték Ricardo Campost, az Acción Democrática párt ifjúsági titkárát, valamint rajta kívül még két embert is megöltek a tüntetésen.  

Nem ez az első tüntetés a szocialista elnök ellen, több megmozdulás is véres összecsapássá fajult Venezuelában, az ellenzék több oldalról is támadja Madurót, kezdeményeztek például népszavazást is.
Utcai összecsapások kísérik Venezuelában az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását

Tüntetések, úttorlaszok építése és utcai összecsapások közepette zajlanak Venezuelában az alkotmányozó nemzetgyűlési választások - jelentették vasárnap a hírügynökségek.

A feszültség nagy a gazdasági csőd közelébe jutott dél-amerikai országban. Április óta több mint száz ember vesztette életét az erőszakba átcsapó megmozdulásokban.

A reggel hatkor megkezdett választásokon az első között adta le a szavazatát Nicolás Maduro államfő. "Én vagyok az első szavazó. Isten áldását kérem, hogy a nép szabadon gyakorolhassa jogát a demokratikus választásra... Donald Trump császár meg akarta akadályozni, hogy a nép élhessen a jogával a szavazásra" – jelentette ki.
   
A kormány azt hangoztatja, hogy a nemzetgyűlésnek "szuper hatalma" lesz, feloszlathatja a parlamentet is, de hozzá fog járulni, hogy helyreállíthassák a gazdaságot.
Megfigyelők szerint a szavazásról szóló kulcsfontosságú adat a részvételi arány lesz.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére