Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ilyen hatalmas aszteroida még sosem került ennyire közel a Földhöz

Horváth József György

2017.08.21. 22:58

Szeptember elsején egy gigantikus, 4,4 kilométer széles kisbolygó közelíti meg a Földet.

A hatalmas űrszikla szerencsére eléggé távol lesz ahhoz, hogy ne csapódjon be, de így is az eddigi leghatalmasabb objektum, ami a NASA aszteroidafigyelő programjának elindítása óta ilyen közel (majdnem 7 millió kilométerre) jutott bolygónkhoz.

A közelgő aszteroida 18-szor távolabb lesz a Földtől, mint a Hold (a Hold Földtől mért távolsága 384 400 km), emiatt veszélyt nem jelent bolygónkra. Az 1981-ben felfedezett óriási aszteroidát a 19. században élt ápolónő, Florence Nightingale után keresztelték el.

Mostanában igencsak nagy a forgalom a Föld kozmikus környezetében. Január 9-én a 2017 AG13 száguldott el az emberiség otthona mellett, és került fenyegetően közel bolygónkhoz. Közelsége fele volt a Hold-Föld távolságnak. Az objektum körülbelül 11–34 méter szélességű lehetett. Összehasonlításképpen a Cseljabinszk felett 2013-ban megsemmisült aszteroida 20 méter széles volt, a robbanás következtében több mint ezer ember sebesült meg. Hasonló méretű kisbolygó érkezik közelünkbe októberben, a 2012 TC4 nagyjából 50 ezer kilométer távolságra lesz tőlünk.

Ugyan a 4,4 kilométer széles Florence a fent említetteknél jóval távolabb halad el mellettünk, azért kijelenthető, hogy a NASA földközeli objektumokat figyelő programjának 1998-as indulása óta nem közelítette meg ekkora objektum a bolygónkat. Ha mégis bekövetkezne a lehetetlen, és az objektum becsapódna a Földbe, akár egy kisebb amerikai állam területét teljesen elpusztítaná és drasztikusan befolyásolná a planéta klímáját is.

Ha a kisbolygó veszélyt nem is jelent ránk nézve, fontos tudományos felfedezéseket tartogathat a csillagászok számára. Rádiótávcsövek segítségével például egészen aprólékosan lehet tanulmányozni e kozmikus objektumok felszínét. A Florence alakját, méretét, valamint összetételét ismerve a tudósok pontosabb képet kaphatnak annak pályájáról és szerkezetéről, ezáltal pedig könnyebben tudnánk reagálni egy esetleges katasztrófahelyzetre.

Jelen pillanatban 1825 potenciálisan veszélyes földközeli objektumot ismer az amerikai űrügynökség.

(Origo)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére