Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fokozódik a feszültség a dúsgazdag olajállamokban

Bokor Gábor

2017.10.30. 06:58

Bahrein az Öböl Menti Arab Államok Együttmûködési Tanácsában kezdeményezte, hogy függesszék fel Katar tagságát.
DOHA, 06:58

Bahrein az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsában kezdeményezte, hogy függesszék fel Katar tagságát.

Katar tagságának felfüggesztését kezdeményezte vasárnap Bahrein külügyminisztere az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsában (GCC), ha az nem változtat eddigi álláspontján.

Amennyiben nem teljesül ez a követelés, akkor a szigetország nem képviselteti magát a GCC közelgő csúcsértekezletén. Katar téved, ha azt hiszi, hogy időt nyer a halogatással és a dolgok kerülgetésével"

– írta Twitter-oldalán Háled bin Ahmed bin Mohamed al-Kalifa sejk, majd kifejtette, amennyiben a helyzet változatlan marad, akkor Bahrein nem vesz részt a következő csúcson.

A sejk szerint a legjobb lépés a GCC megőrzésére az, ha befagyasztanák Katar tagságát a tanácsban. 

Az Öböl Menti Együttműködés Tanácsának (GCC) hat tagállama:

  • Szaúd-Arábia
  • Kuvait
  • Katar
  • Bahrein
  • Omán
  • és az Egyesült Arab Emírségek.

Az olajtól mérhetetlenül gazdag államok a nyár elején estek egymásnak azután, hogy Szaúd-Arábia, az emírségek, Egyiptom és szövetségeseik júniusban megszakítottak minden kapcsolatot Katarral.

Az apró félszigeten lévő országot gyakorlatilag blokád alá vonták a Perzsa-öbölben.

A vádak szerint Katar beavatkozik belügyeikbe, és terroristákat támogat, ezért feltételeket szabtak Dohának, melyek között például az al-Dzsazíra katari hírtelevízió bezárása, és Katar Iránnal fenntartott kapcsolatainak mérséklése is szerepel.

A katari vezetés nevetségesnek nevezte a vádakat, visszautasította azokat.

Tamím bin Hamad asz-Száni katari emír a CBS televíziónak vasárnap adott interjújában hangsúlyozta, hogy országa senkitől sem fogadja el, hogy kétségbe vonja a szuverenitását.

Sokkolt a blokád, hiszen néhány héttel korábban a szaúdi csúcson a terrorizmus elleni küzdelemről tárgyaltunk, és a később blokádot hirdető országok egyike sem fogalmazott meg velünk kapcsolatban aggodalmakat – vélekedett az emír.

Nem szeretik a függetlenségünket, ahogyan gondolkodunk, amilyen elképzeléseink vannak a régióról. Mi a térségben élő emberek, a szólásszabadság hívei vagyunk, ennek ők nem örülnek, fenyegetésként fogják fel"

– fogalmazott az uralkodó, majd kifejtette, hogy a Katarral szemben megfogalmazott követelések azt jelentik, hogy az országtól a függetlensége feladását követelik a blokád feloldásáért cserébe.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére