Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Zimbabwe elkezdte kirúgni Mugabét a hivatalából

Bokor Gábor

2017.11.21. 17:28

Sokáig nem vezethette házi õrizetbõl az afrikai országot Robert Mugabe.
HARARE, 17:28

Sokáig nem vezethette házi őrizetből az afrikai országot Robert Mugabe.

A zimbabwei törvényhozás kedden elkezdte a Robert Mugabe elnök elmozdítását célzó alkotmányos eljárást, amelyet az államfő saját pártja, a kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) kezdeményezett.

Megkaptam az elnök elmozdítását követelő indítványt. A zimbabwei törvények értelmében a törvényhozás mindkét háza bárhol ülésezhet, így egy hotelben folytatódnak a tárgyalások"

– jelentette be Jacob Mudenda, a parlament házelnöke.

Az elnök félreállítása akár több napig is eltarthat, azonban a kormánypárt szerint akár már szerdán szavazhatnak az elnök leváltásáról. A parlament előtt ezren gyűltek össze kedd délután, hogy követeljék Mugabe lemondását.

A kormányzó ZANU-PF vasárnap váltotta le az országot 37 éve igazgató Mugabét a pártelnöki tisztségből, helyére pedig a korábban menesztett alelnököt, Emmerson Mnangagwát választotta meg.

A párt hétfőig adott haladékot Mugabénak, hogy lemondjon, ám ő ezt nem tette meg, ezután kezdte meg hivatalos félreállítását a parlament és a ZANU-PF.

Amennyiben Mugabét eltávolítják a hatalomból, helyét Mnangagwa veszi át. Vélhetően ez lehetett az elsődleges célja a hadseregnek is, mely szűk egy hete vette át a hatalmat az afrikai országban. 

Mugabe végül kedden este jelentette be, hogy magától lemond az elnöki posztról. Elemzők szerint így előzhette meg azt a csúfos jelenséget, hogy eltávolítják a hatalomból, így több presztízzsel jön ki az ügyből.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére