Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az utolsó reménység az új német kormányban

Bokor Gábor

2018.02.07. 16:30

Szerdán, csaknem fél év alkudozás után egyezett meg az Angela Merkel vezette CDU-CSU és a Martin Schulz elnökölte szocialista SPD. Kiderült, hogy az új német belügyminiszter Horst Seehofer lesz, a CSU veterán politikusa, aki mindig kiáll Magyarország mellett és elítéli a tömeges bevándorlást.
BERLIN, 16:30

Szerdán, csaknem fél év alkudozás után egyezett meg az Angela Merkel vezette CDU-CSU és a Martin Schulz elnökölte szocialista SPD. Kiderült, hogy az új német belügyminiszter Horst Seehofer lesz, a CSU veterán politikusa, aki mindig kiáll Magyarország mellett és elítéli a tömeges bevándorlást.

Az utóbbi hónapokban, években többször is találkozott egymással Horst Seehofer és Orbán Viktor. A bajor miniszterelnök, aki a Bajor Keresztényszociális Unió vezetője, különösen jó viszonyt ápol a magyar kormányfővel. Nemegyszer kiállt a magyar kormány mellett, mikor Brüsszel és Berlin karöltve támadta Magyarországot.

Keresztény gyökerek és a politikai ranglétra

Több mint 45 éve jelen van a német politikai életben Horst Seehofer. A CSU első embere 1971-ben lépett be a Bajor Keresztényszociális Unióba és már 1980-ban Bundestag-képviselővé választották.

A római katolikus vallású vezető a nyolcvanas évek végére már parlamenti államtitkár lett, 1992-ben pedig az Egészségügyi Minisztériumot vezette.

Horst Seehofert Angela Merkel kérte fel arra 2005-ben, hogy vezesse az élelem- és mezőgazdaságügyi miniszteri posztot, amelyet 2008-ig vezetett. Még az év októberében a CSU elnökének és Bajorország miniszterelnökének választották meg.

Kiállás

Angela Merkel német kancellárnak többször is álmatlan éjszakát okozott Seehofer azzal, hogy következetesen kiállt az illegális bevándorlás ellen és nemegyszer támogatásáról biztosította Orbán Viktort, illetve a magyar kormányt. Míg Merkel sokszor minden erejével azon volt, hogy támadja a határkerítést és a bevándorlásellenes politikát, addig Seehofer támogatta azt.

Ahogyan arról tavaly ősszel beszámoltunk, Orbán Viktor levélben fordult Jean-Claude Junckerhez – az Európai Bizottság elnökéhez – azt kérve, hogy 50 százalékban járuljanak hozzá a magyar határvédelmi költségekhez.

Az eset után a balliberális politikusok a brüsszeli vezetőkkel karöltve támadták Magyarországot. Velük szemben Horst Seehofer úgy fogalmazott:

Orbán nem egy ördögi alak, ahogyan azt egyesek Európában szeretnék láttatni".

A bajor miniszterelnök elmondta, "elgondolkodtató, hogy éppen azokat bírálják nálunk, akik segítettek nekünk, vagyis különösen Magyarországot, ezért azt mondom, érthető, hogy Orbán benyújtotta a számlát.”

Seehofer akkor kiemelte, hogy Brüsszel nem is sejti, mekkora nagy segítséget adott a magyar határkerítés felépítése a balkáni útvonal lezárásához.

Mit hoz a jövő?

A belügyminiszteri poszt az egyik legmagasabb pozíció a kormányon belül, azonban az új német kabineten belül a külügyi poszt azé a Martin Schulzé lesz, aki nem fél attól, hogy minden erejével a magyar kormányt és a bevándorláspolitikát támadja. Érdekes és izgalmas viták, illetve feszültségek lehetnek a következő években a Bundestagon belül és azon kívül is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére