Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A britek nem akarják visszafogadni az Iszlám Állam két hírhedt brit terroristáját

Tóth Dalma

2018.02.14. 22:08

Múlt héten fogtak el két brit dzsihadistát, akiket az amerikaiak vissza akarnak szállítani, de a britek nem kérnek belõlük.
BRÜSSZEL, 22:08

Múlt héten fogtak el két brit dzsihadistát, akiket az amerikaiak haza akarnak szállítani, de a britek nem kérnek belőlük.

Az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű szervezet tagjai elfogták az Iszlám Állam terrorszervezet két keresett brit tagját, Alexanda Kotey-t és El Shafee Elsheikh-et.

A két terrorista annak a négytagú csoportnak volt a tagja, amelyet Beatles néven tartanak számon, és amely arról vált hírhedtté, hogy megkínozta és lefejezte túszait. Több mint két tucat ember lefejezése szárad a lelkükön, köztük James Foley és Steven Sotloff amerikai újságíróké, akikkel 2014-ben végeztek, illetve a 2013-ban lefejezett, szintén amerikai, segélymunkás Peter Kassigé. Ez a csoport fejezett le két brit segélymunkást és egy japán újságírót is. A csoport legismertebb terroristája az arab származású brit Mohammed Emwazi volt, akit Dzsihád John néven ismert meg a világ. Rakka városának 2015-ös ostromakor dróntámadásban végeztek vele.

Gavin Williamson védelmi miniszter arról beszélt Brüsszelben a NATO-tagországok védelmi miniszteri találkozójának szünetében, hogy a két terrorista hátat fordított a brit gondolatvilágnak és a brit értékeknek, majd határozottan kijelentette, hogy nem szeretné, ha a szélsőséges iszlamisták visszatérnének az Egyesült Királyságba.

Hátat fordítottak Nagy-Britanniának. Elhagyták az országot, hogy pusztítást okozzanak és gyűlöletes bűncselekményeket kövessenek el. Úgy gondoljuk, hogy helyben kell igazságot szolgáltatni, ők már nem tartoznak Nagy-Britanniához. A britek nem akarják, hogy visszatérjenek"

– fogalmazott.

Williamson korábban is azt hangoztatta, hogy jobb lenne, ha a terroristákat nemcsak elfognák, hanem meg is ölnék.

Egy halott terrorista nem tud Britanniának kárt okozni. Nem hiszem hogy a terroristákat – mindegy, hogy honnan származnak – vissza kellene engedni oda, ahonnan jöttek"

– mondta még decemberben.

Az USA viszont mindenféleképpen azt szeretné, ha az ISIS-harcosok visszatérhetnének származási országukba, jelen esetben az Egyesült-Királyságba.

 Fontos, hogy a származási országok viseljék értük a felelősséget, de a lényeg, hogy ne kerüljenek vissza az utcákra"

– hangoztatta korábban James Mattis amerikai védelmi miniszter. Az USA vezette koalíciós erők feltételezett terroristák százait fogták el Irakban és Szíriában.

Alexanda Kotey és El Shafee Elsheikh viszont állítólag kettős állampolgárok voltak.

Kotey-nek ghánai és ciprusi görög felmenői voltak. A húszas évei elején tért át az iszlámra. Két gyermekét hátrahagyva 2009-ben ment Gázába egy segélykonvojjal.

Elsheikh gyerekként érkezett az Egyesült Királyságba Szudánból. Miután családja megkapta a menekültstátuszt, London nyugati részén telepedtek le. Elsheikh 2012-ben utazott Szíriába. Akkor a helyi Al-Kaida szervezethez csatlakozott, de abból társaival kivált és csatlakoztak az Iszlám Államhoz.

Az Egyesült Királyságból 850 férfi, nő és gyerek utazott Szíriába és Irakba, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozhasson. Közülük körülbelül 400-an már visszatértek az Egyesült Királyságba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére