Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A ramadán alatt is folyik a mészárlás Afganisztánban

Bokor Gábor

2018.05.20. 12:03

A tálibok ismét brutális merényletet hajtottak végre.

A múlt héten indult a muszlim világ legnagyobb ünnepe, a ramadán. Ennek ellenére az Iszlám Állam és a vele szimbiózisban élő afganisztáni tálibok nem ünnepelnek és pihennek, hanem még a korábbiaknál is brutálisabb merényleteket hajtanak végre.

Helyi beszámolók szerint Gazni tartományban ismét kiújultak a harcok a kormányerők és a tálibok között. Nászir Ahmad Fakíri, a tartományi tanács egyik tagja vasárnap jelentette be, hogy 600-700 szélsőséges támadta meg a körzet központját az ország délkeleti részén, és a kommunikáció teljesen megszakadt a településsel.

Négy helikopterrel különleges erők érkeztek a megtámadott településre, hogy visszaverjék a tálibok támadását"

– jelentette be Fakíri.

Kollégája, Aziza Majszam elmondta, hogy a rendőrfőnök és a helyi elöljáró is elmenekült a helyszínről.

A tálibok elfoglalták a helyi rendőrőrsöt, a kormányzó irodájából pedig a biztonsági erők kilenc tagja még igyekszik tartani magát és feltartóztatni a tálibokat"

– adta hírül a helyszínről Gulám Szahi Ammár, aki szintén a tanács ragja.

A tálibok felgyújtották azoknak a házait, akikről úgy tudták, hogy a helyi biztonsági erőknek dolgoznak. Egyelőre nem tudni, hogy a támadásban hány ember halt meg. Gazniban az elmúlt héten 21 rendőrt öltek meg a radikális iszlamisták.

Pénteken a pakisztáni határtól nem messze lévő Dzsalalábádban nyolcan haltak meg és több tucatnyian megsérültek, mikor a város stadionjában épp egy krikettmeccset tartottak a ramadán kezdetének tiszteletére. A mérkőzés közben két rakéta is becsapódott a nézők közé. A tettesek a feltételezések szerint a tálibok voltak.

Az Iszlám Állam és a tálibok fellegvárának számító Nangarhár tartományon az idén erőszakhullám söpört végig. A múlt héten több összehangolt támadásban 15-en haltak meg. A romló biztonság miatt a tartományi kormányzót leváltották.


Donald Trump amerikai elnök már 2017-ben reagált az egyre súlyosbodó afganisztáni helyzetre. Tavaly felvázolt tervéből kiderült, 3500 amerikai katonát fog vezényelni Afganisztánba. Így az USA katonai kontingense 11 főre duzzad majd Afganisztánban. És nagyon úgy tűnik, 2018-ban Theresa May brit kormányfő is követheti az amerikai elnök lépését, hiszen a brit sajtó szerint 400 katona kiküldésével 1000 fősre bővítenék az afganisztáni kontingensüket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére