Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb adatok szivárogtak ki arról, hogy hogyan csaltak el milliárdokat a Göncz Kingához köthetõ cégek

Pörge Béla

2018.07.04. 19:23

Az egykori MSZP-s politikus, Göncz Kinga által alapított alapítvány is tagja volt azon két cég egyikének, amelyeknél súlyos szabálytalanságokat és csalást állapított meg az OLAF.

Friss sajtóinformációk szerint 8,7 milliárd forintot kér vissza az OLAF, azaz az Európai Csalás Elleni Hivatal a korábbi MSZP-s politikushoz köthető ügyben.

A Göncz Kinga által alapított Pillar Alapítvány volt az egyik főszereplője egy innovációs támogatás lenyúlásának. A másik a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft.-t (mai nevén már csak Infokom Innovátor) volt, de a két cég irányítói, Walter János és Szabó Sándor egyébként is közeli üzleti partnerek voltak a Céginfo szerint. 

Göncz Kinga cége és a másik, vele jó kapcsolatot ápoló cég számos elcsalt projekttel ment rá a kétséges minőségű innovációra, a kiterjesztett valóság alapú felhasználói útmutatók kifejlesztésétől például a közösségi háló által ajánlott pénzügyi termékek rendszeréig — derült ki a jelentésből. Azt nem tudni, hogy a tervezett fejlesztésekből mi valósult meg vagy esetleg melyiket használja bárki is.

A 2015-ben indított OLAF-vizsgálat szerint a két cég csak azért hozott létre regionális irodákat, hogy az EU-s támogatásokhoz hozzáférést biztosító, a Gazdasági operatív program keretében kiírt kutatási-fejlesztési pályázaton részt vehessen. A három vidéki településre – Etyekre, Bicskére és Tétre – bejelentett tizenhárom munkavállaló azonban a cégek budapesti 190 fős irodahelyiségében dolgozott.

Õk arra kaptak utasítást, hogy a projektek ellenőrzése alkalmával jelenjenek meg a vidéki irodákban. A 2012 és 2015 közötti időszakban a két cég 31 projekthez kapcsolódóan tett kétszáznál is több esetben hamis nyilatkozatokat arra vonatkozóan, hogy az érintett munkavállalók a vidéki irodákban dolgoznak.

Az ügyészség idén január 9-én nyomozást rendelt el különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt, és a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztályát bízták meg a nyomozással.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére