Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Klímaváltozás-emberiség: 1-0

Tóth Dalma

2018.11.12. 13:38

Tavaly Európában, Kanadában és az Egyesült Államokban is példa nélküli erdõtüzek keletkeztek. Idén a 2017-es rekordok is megdõlni látszanak, ahogy egyre szárazabb és melegebb lesz a klíma.

Kaliforniában az elmúlt két hónapban 20 különböző helyen ütött ki tűz, némelyiküket még most sem sikerült megállítani. Az erdőtüzek halálos áldozatinak száma 31-re emelkedett, az eltűnteké meghaladja a kétszázat. A halottak számát tekintve a mostani a legsúlyosabb erdőtűz Kalifornia történetében azóta, hogy feljegyzésekben is számontartják az áldozatokat. A hatóságok szerint több mint 6700 épület vált a lángok martalékává. Tavaly összesen 41 ember vesztette életét erdőtűzben és 6 ezer otthon vált a lángok martalékává annak ellenére, hogy elképesztő pénzt nyomtak a tűz elleni harcba: összesen 2,7 milliárd forintot költöttek rá.

Európában is számos súlyos erdőtűz tombolt idén nyáron. Görögországban júliusban 80 ember halt meg és 1500 otthon veszett oda. A spanyolországi Valenciában 2500 ember kényszerült elhagyni otthonát a tűz miatt. Portugáliában az Algarve régióban tombolt tűz augusztusban.

Az a durva, hogy még a sarkvidék több részén is tűz ütött ki. A nyári hőmérséklet ott 10 fok körül volt, ami egyébként szokatlanul melegnek számít.

Svédországban júliusban olyan meleg volt, amilyet már 250 éve nem tapasztaltak. Talán ennek is köszönhető, hogy szokatlanul pusztító erdőtüzekre került sor az országban. De ugyanígy járt Norvégia, Finnország és Lettország is.

Kanadában már augusztusban vészhelyzetet rendeltek el az erdőtüzek miatt.

A kutatók egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy a klímaváltozás hatással van a tűzveszélyes időszakok hosszúságára, a leégett területek nagyságára és az erdőtüzek gyakoriságára.

Azonban az erdőtűz nem feltétlenül rossz. Sőt, szükség is lehet rájuk ahhoz, hogy egészséges maradjon az erdő ökoszisztémája. A tűzesetek számának természetellenes megnövekedése viszont rengeteg kárt okoz a természetnek és az embereknek is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére