Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem kérnek a migránskvótából a V4-országok

Horváth Tamás

2018.11.23. 11:09

A négy állam lakosságának 77 százaléka utasítja el a mechanizmust.

A többi európai uniós ország véleményével ellentétben a V4-tagállamokban továbbra sem túl népszerű a menedékkérők uniós kvótarendszer alapján történő elosztásának ötlete – derül ki a Nézőpont Intézet négy országban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) készített telefonos közvélemény-kutatásából.

A válaszadók 77 százaléka nem ért egyet a migránskvótával, s mindösszesen 18 százalékuk támogatja azt.

A csehek 83 százaléka, a magyarok és a szlovákok 78-78 százaléka, valamint a lengyelek 68 százaléka utasítja el a mechanizmust.

A Nézőpont Intézet munkatársai a migránskvóta mellett más, a négy ország lakosságát érintő kérdésekben is kikérték a válaszadók véleményét.

Az V4 ismertsége

A Visegrádi Együttműködés ismertsége a négy érintett országot összesítve rendkívül magas szintű, a válaszadók 86 százaléka már hallott a szövetségről. Leginkább a csehek és a szlovákok vannak tisztában a közép-európai EU-s országok szövetségének létezésével, 91, illetve 88 százalékuk hallott az együttműködésről.

A másik két tagállamban valamivel alacsonyabb a V4-et ismerők aránya, ugyanakkor a magyarok 83, valamint a lengyelek 81 százaléka is tudja, mi az a Visegrádi Együttműködés.

A korábbi felmérésekhez képest jóval többen ismerik a Visegrádi Négyek szövetségét. A növekvő ismertség annak lehet köszönhető, hogy az európai migrációs válság és az ennek megoldására adott közös válaszok növelték a V4-államok politikai súlyát és így a róluk szóló híradások számát.

Az együttműködés megítélése

A Visegrádi Együttműködést a tagok továbbra is nagyon fontosnak ítélik meg (10-es skálán 7,4-es átlag), legfontosabbnak a magyar lakosság tekinti (7,9-es átlag). Országonként maximum 3 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem tartják fontosnak.

Legyen több közös autópálya!

Nem csak a jelenlegi állapot a fontos az együttműködés kapcsán, a kutatásból kiderült az is, hogy milyen területeken mélyítenék tovább a kapcsolatokat a lakosok. A válaszadók szerint a V4-eknek leginkább az autópálya-építés (82 százalék) és a tudományos kutatások (78 százalék) tekintetében kellene szorosabbra fűzni kapcsolataikat, legkevésbé pedig az adópolitikák összehangolását tartják fontosnak (39 százalék).

Milyen lesz a jövő?

A válaszadók alapvetően optimistán látják a jövőt, 47 százalékuk szerint országuk öt év múlva a jelenleginél jobb helyzetben lesz, ellentétes véleményt pedig mindössze 37 százalék képvisel. A legderűlátóbbnak a magyarok számítanak, 49 százalékuk szerint lesz jobb helyzetben országuk öt év múlva, 34 százalékuk szerint viszont romlik a helyzet a következő fél évtizedben. A csehek 48, a szlovákok 47 százaléka optimista, a lengyeleknél viszont 42 százaléknyi bizakodóra 39 százaléknyi pesszimista jut. Tehát minden egyes visegrádi országban többen vannak az optimisták, mint a pesszimisták.

Közös érdekérvényesítés

Mind a négy állam népességének többségi álláspontja az, hogy országuk a V4 keretein belül hatékonyabban tudja érvényesíteni érdekeit, mint önállóan. Mind a négy ország felnőtt népességének majd kétharmada, 63 százaléka úgy gondolja, hogy V4 segítségével saját állama jobban érvényesítheti érdekeit az Európai Unióban. Leginkább a magyarok és a szlovákok vannak meggyőződve a Visegrádi Együttműködés eredményességéről, azonban a cseh és a lengyel felnőtt népesség többsége is hiszi, hogy a szövetség segítségével könnyebb az egyes országok érdekeinek az érvényesítése.

EU-hoz fűződő viszony

Az EU-ból való kilépés gondolata szinte meg sem fordul a Visegrádi Négyek állampolgárainak fejében: a lengyelek 86, a szlovákok 85, a magyarok 82 százaléka szerint országának nem kellene elhagynia az uniót. A csehek hagyományos euroszkepticizmusát tükrözi a kutatás eredménye, de még nekik is csak egyötödük lépne ki az unióból, 76 százalékuk tag maradna.

A Nézőpont Intézet telefonos (CATI) közvélemény-kutatása 2018. október 16-31. között készült négy kelet-közép-európai országban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) országonként 1000-1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére