Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A fogva tartott dzsihadisták arra várnak, hogy Európa visszafogadja õket

Tóth Dalma

2019.02.05. 15:18

Az Iszlám Állam a végnapjait éli. Ez azt jelenti, hogy egyre több iszlamista harcost fognak el, akikkel kezdeni kell valamit. A kurd hatóságok haza szeretnék küldeni azokat a külföldi dzsihadistákat és családjaikat, akiket a harcok során vettek õrizetbe, a Nyugat azonban erre érthetõ okokból nem hajlik.

A legtöbb nyugati ország vonakodik a foglyok átvételétől, és nyilvánosan visszautasítja ezeknek a harcosoknak a hazatelepítését. A kurd hatóságok szerint a Nyugat ki akar bújni az őt terhelő felelősség alól.

Az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szervezet nagyjából 1 000 iszlamista harcost, 600 nőt és 1 200 gyereket tart fogva, akiket az Iszlám Állam ellen indított offenzívák során ejtettek foglyul. A katonai felszabadító akcióknak köszönhetően egyre csak nő a számuk. A kurdok közölték, hogy nem tudnak mit kezdeni az Iszlám Állam harcosaival és családjaikkal, nincs arra kapacitásuk, hogy rehabilitálják őket, ezért az a céljuk, hogy a külföldi harcosokat visszafogadja a származási országuk.

A kurdok többször is figyelmeztettek, hogy egy esetleges török offenzíva esetén kénytelenek lesznek az elfogott külföldi dzsihadistákat szabadon engedni.

A nálunk fogságban lévő harcosok közül többen nagyon veszélyesek, a mi régiónk helyzete pedig nem stabil. Bármiféle káosz következményeként elszökhetnek ezek a dzsihadisták, ami komoly fenyegetést jelenthet a nemzetközi közösségre nézve – közölték a kurd külügyi hatóságok.

Az Egyesült Államokkal együtt azon dolgoznak, hogy minél előbb azonosítani tudják a fogságban tartott harcosokat.

Európából sok radikális iszlamista utazott Irakba és Szíriába, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Viszont a sorozatos iszlamista indíttatású terrortámadásokat követően az európai országok politikai okokból nem hajlanak arra, hogy visszafogadják a dzsihadistákat és családjaikat.

Franciaországgal már megkezdődtek a tárgyalások ez ügyben.

Tekintettel a katonai helyzet alakulására Szíria északkeleti részén, az amerikai döntésekre és a franciák biztonságának szavatolására, minden lehetőséget megvizsgálunk, hogy elkerüljük ezeknek a potenciálisan veszélyes embereknek a szétszóródását és elmenekülését"

– közölte a múlt héten Agnes von der Mühll francia külügyi szóvivő.

A BFM tévécsatorna információi szerint 130 francia állampolgárságú dzsihadisták küldenének vissza Franciaországba.

A régió helyzete azért kérdéses, mert decemberben döntés született arról, hogy az USA kivonja csapatait Szíriából, ahol mintegy kétezer amerikai katona tartózkodik.

Többen emiatt a térség biztonságáért aggódnak. A kurdok attól tartanak, hogy a törökök támadást indíthatnak, mivel az SDF-ben részt vevő, Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia (YPG) harcosait Ankara a törökországi kurd szeparatisták szövetségesének tartja. A kurdok ezért kiegyezhetnek a szíriai kormánnyal.

A nyugati hírszerző ügynökségek becslése szerint 30 ezer külföldi harcos utazhatott Szíriába és Irakba, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozhasson. Közülük több ezren harc közben haltak meg.

Merkeléknek is vissza kellene fogadniuk a német dzsihadistákat

A német belügyminisztérium becslése szerint 2013 óta körülbelül ezren hagyták el Németországot, hogy a terrorszervezethez csatlakozhassanak. A német iszlamisták egyharmada már visszatért; börtönbüntetésüket töltik vagy rehabilitációs programokban vesznek részt. Azonban 270 német nő és gyerek még mindig Irakban és Szíriában van.

A gyerekek 75 százaléka 3 év alatti, ami azt jelenti, hogy ők az Iszlám Állam fennhatósága alatt álló területeken születtek, a németek pedig még nem tudják, hogy mit kezdjenek velük.

Jobb híján Németország és Franciaország is hagyja, hogy azok az országok döntsenek a foglyokról, ahol a dzsihadisták elkövették a bűncselekményeket. Azonban állítólag ezt abban az esetben hagyják, ha nem ítélik őket halálbüntetésre.

Ennek ellenére Irakban már halálra ítéltek egy marokkói származású német nőt tavaly, mivel logisztikai támogatást és segítséget nyújtott a terrorszervezet bűncselekményeihez. Kihallgatása során a nő elismerte, hogy Németországból Szíriába, majd Irakba utazott két lányával, akiket feleségül adott a terrorszervezet két tagjához.

Az Iszlám Államhoz csatlakozott külföldi fegyveresek a szíriai kurd biztonsági források szerint 44 különböző országból származnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére