Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A bevándorlásról is döntenek ma a spanyolok az előrehozott választásokon

Horváth Tamás

2019.04.28. 12:28

A bizonytalanok magas száma miatt szinte megjósolhatatlan, hogy milyen összetételû kormány fog megalakulni az Ibériai-félszigeten.

Előrehozott választásokat tartanak a mai napon Spanyolországban. A voksolást azután kellett kiírni, hogy Pedro Sánchez bevándorláspárti miniszterelnök nem tudta átvinni a madridi törvényhozáson az idei év költségvetési tervezetét.    

Az MTI közlése szerint összesen 36,9 millió választót várnak az urnákhoz, közülük több mint 2 millióan szavazhatnak külföldről, a legtöbben, 420 ezren Argentínából. A választói jogukkal élő spanyol állampolgárok 350 alsóházi képviselői és 208 szenátusi hely sorsáról döntenek április utolsó vasárnapján.

A szavazás reggel 9 órakor vette kezdetét és este 8 óráig tart az ország összesen 8131 településén, több mint 23 ezer helyszínen.

A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint a voksolás zavartalanságát több mint 92 ezer rendfenntartó biztosítja országszerte. A szaktárca létrehozott egy különleges egységet is, amelynek feladata a választások eredményének befolyásolását célzó informatikai támadások kivédése.

A közvélemény-kutatások a Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE) valószínűsítik győztesként, de egybehangzóan azt jelzik előre, hogy a párt nem szerez önálló kormányzóképes többséget a törvényhozásban. Megoszlanak a kutatási eredmények arról, hogy egy esetleges

  • kétpárti, a bevándorlást támogató,
     
  • vagy egy hárompárti, bevándorlásellenes koalíció

össze tudja-e gyűjteni a kormányalakításhoz szükséges, legkevesebb 176 mandátumot. 

Érdemes lesz figyelemmel követni a markánsan bevándorlásellenes VOX eredményeit is, amely párt a voksok 11,4 százalékára és 30-32 mandátumra esélyes. A VOX parlamentbe jutásával

1982 óta először kerülhet újból radikális jobboldali politikai formáció a spanyol törvényhozásba.

A választói bizonytalanságot rendkívül magasnak, 41,6 százaléknak mérte a spanyol társadalomkutató központ (CIS) több mint két héttel a voksolás előtt, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ezekkel a szavazatokkal végül akár teljesen más politikai erőviszonyok is kialakulhatnak, mint amilyeneket a közvélemény-kutatások jósoltak.

A különböző kutatások 71-73 százalék közötti választási részvételre számítanak. A legutóbbi, 2016 júniusában rendezett általános parlamenti választásokon a jogosultak 69,8 százaléka szavazott Spanyolországban.

Ha további érdekességeket szeretnél olvasni a spanyol választások hátteréről, pártjairól és az esélyekről, akkor Bokor kolléga beharangozó írását neked találták ki. IDE kattintva tudod megnyitni.

Spanyolországban három és fél éven belül harmadszor rendeznek általános parlamenti választásokat. A szocialista és bevándorláspárti miniszterelnök, Pedro Sánchez azután döntött a voksolás előrehozásáról, hogy a parlament elutasította a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget.

A mintegy 5 millió lakosú, kelet-spanyolországi valenciai autonóm közösségben ezen a napon regionális parlamenti választásokat is tartanak.

Ha kíváncsi vagy, hogy négy héttel az európai parlamenti választások előtt a bevándorláspárti vagy a bevándorlásellenes erők jutnak hatalomra az EU második legnagyobb országában, kövesd figyelemmel a 888.hu – délután 3 órakor kezdődő – ÉLÕ KÖZVETÍTÉSÉT.     

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére