Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Legyőzhető Botka László Szegeden

888.hu

2019.09.19. 14:04

Úgy néz ki, véget érhet Botka László 17 éves uralkodása Szegeden, ugyanis még soha ennyien nem akartak voksolni, mint most. A SzegedMa megbízásából egy 1200 fős, amerikai metodikával készült reprezentatív közvélemény-kutatás készült. Ebből az derült ki: változást szeretnének a szegediek, de nagyon szoros eredmény várható még így is.

A reprezentatív kutatásból az derül ki, hogy rekordmagas, 71%-os részvételre kell számítani ősszel Szegeden, sokkal többen akarnak most szavazni, mint eddig bármikor. Botka nagyon erős kihívót kapott, aki a gazdasági szférából érkezett: Nemesi Pál személyében.

Ha sokan szavaznak, akkor Botka félhet, Nemesi örülhet

A szegedi polgármesternek igen erős szavazói bázisa van; ám ez a tömb maximált, vagyis nem növekszik! Ez a „szerencséje” Nemesi Pálnak, az ő szavazói bázisa ugyanis tágabb, mert a „párt nélküliek” és a „bizonytalanok” esetében is többen támogatják. Komoly változás a korábbiakhoz képest az is, hogy a magukat „inkább jobboldaliak” közé soroló szegediek ezúttal már nem szavaznának át Botka Lászlóra.

Az elmúlt választások során rendre kiderült, hogy a Fideszre szavazók 30-35%-a ugyanakkor Botka Lászlóra húzta az ikszet, mert nem volt számukra megfelelő a jobboldal polgármester-jelöltje. Ez a trend látszik most visszafordulni a közvélemény-kutatás alapján.

A szegediek közel 65%-a vallja magát egyébként „inkább jobboldalinak”, és csak 35% mondta azt, hogy „inkább baloldali” értékrendet követ.

A válaszadók 67%-a szerint változásra lenne szükség Szegeden, mert „Botka László elfáradt”, de érdekes, hogy ugyanekkor majdnem minden második ember, 46% elégedett és jól érzi magát Szegeden. (A kutatók szerint ez nem szokatlan jelenség. A válaszadók a saját városukra vetítik ki éppen aktuális érzelmi, elégedettségi állapotukat.) Van viszont 38%, amely kifejezetten elégedetlen Botka László eddigi teljesítményével.

A megkérdezettek 98%-a tudta, hogy kicsoda Botka László, Nemesi Pált pedig 82% tudta beazonosítani az augusztus végén történt mérés idején.

Botka László városvezetői alkalmasságát 3,52-re értékelték a szegediek egy 5-ös skálán, ugyanez a szám Nemesinél 3,44; vagyis lényegében hasonló kvalitásúnak érzik a szegediek, mint a jelenlegi polgármestert.

A válaszadók 71%-a gondolja azt, hogy egy polgármesternél előny, ha gazdasági szakember, és van ilyen felkészültsége, tudása, tapasztalata. 82% szerint kifejezetten előny, ha valaki „sikeres” és „gazdag”, ami szintén Nemesi Pált tolta meg, noha Botka Lászlónak is van a bankban 50 milliós megtakarítása, ugye.

Veszíthet-e Botka László most ősszel?

A kutatás amerikai metodikával készült, amelynek egyik jellegzetessége, hogy a válaszadóknak nem kellett direktben választani a jelöltek közül. Számos indirekt kérdés alapján azonban a következő kép állt össze:

A válaszadók 54%-a szerint most veszíthet Botka László ősszel, tehát nagyon erős kihívónak értékelik Nemesi Pált a szegediek, és úgy vélik, megnyerheti az őszi választást Szegeden.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére