Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: Éjjel-nappal dolgoznak a laborokban

Filipp Dávid

2020.03.29. 11:48

Egy 86 és egy 90 éves beteg hunyt el az elmúlt 24 órában – hangzott el az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hamarosan megkezdik tevékenységüket a kórházparancsnokok, akik feladata az lesz, hogy támogassák a kórházak működését a járvány ideje alatt. Kiemelte: orvosszakmai kérdésekben a katonák nem hoznak döntéseket.

Ismertetése szerint a kórházparancsnokok ma 14 órakor kapják meg a megbízóleveleket.

A kijárási korlátozásról elmondta, hogy lehetőséget teremt arra, hogy az ellátást mindenki megoldja és bizonyos fajta mozgást is biztosít azért, hogy ne a négy fal között keljen az időt eltölteni folyamatosan.

A határokon is nyugodt a helyzet, mindenki megfelelően át tud jutni.

Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy a kijárási korlátozás első napján a piacokra és bevásárlóközpontokra összpontosított a rendőrség. Elmondása szerint a tapasztalatok pozitívak, az emberek megértették az intézkedések fontosságát. Néhány idős polgár viszont kevesellte a 9-12 órai idősávot. Az üzletek dolgozói és üzemeltetői is nagyon figyeltek a szabályok betartására.

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, 408 főre nőtt a fertőzöttek száma, két ember pedig elhunyt. Ők 86 és 90 éves voltak, egyéb krónikus betegségben is szenvedtek.

Ismertetése szerint számítani kell arra, hogy egyre többen fertőződnek meg, ezért egyre több a laboratóriumi vizsgálatok száma is, mert a kontaktuskutatás még mindig zajlik. Hozzátette: 12 148 vizsgálatot végeztek el, mind a hét labor 24 órában működik.

Elmondása szerint, akik a közeljövőben megbetegednek, enyhe tüneteket produkálnak majd, de az idősebb korosztály és a már beteg emberek esendőbbek, így náluk súlyosabban zajlik a betegség. A tünetek közé sorolta: a lázat, a száraz köhögést, a fáradékonyságot, ritkábban előfordulhat váladékos köhögés, hidegrázás vagy végtagfájdalom is, egyes esetekben pedig emésztőrendszeri problémák.

Ha tüneteket észlelnek, azonnal szólni kell a háziorvosnak

– mondta.

A tájékoztatása szerint az Országos Mentőszolgálat mobil egységei a háznál is el tudják végezni a vizsgálatot, de ha súlyos a korkép, akkor a kijelölt kórházba szállítják a beteget. Abban az esetben, ha valaki otthon marad, de súlyosbodnak a tünetei, akkor mindenképpen jelezni kell. Az összes infektológiai osztály fogadja a betegeket, és ezek köre egyre bővül. Enyhe tüntetek esetén, nem szükséges intézménybe vonulnia az igazoltan koronavírusos betegnek. Nagyon fontos viszont, hogy ebben az esetben maradjon otthon, izoláltan, családtagoktól külön.

Müller Cecília hangsúlyozta: a kijárási korlátozás nem enyhítés, hanem szigorítás.

Müller arra kérte az időseket, hogy csak akkor menjenek ki 9 és 12 óra között vásárolni, ha nincs más lehetőségük. Lehet kérni az önkormányzat segítségét is, mert fontos, hogy minimalizáljuk az érintkezéseket.

Elmondta azt is, hogy a betegségek kezelése az intézményekben zajlik. Minden egységben rendelkezésre áll a megfelelő ellátáshoz szükséges kapacitás.

Müller Cecília azt is hozzátette, hogy fiatal fertőzöttek is vannak, illetve egészségügyi dolgozók is megfertőződtek már. Közölte, hogy jelenleg 14 ember szorul lélegeztetőgépes kezelésre. 69 év az elhunytak átlagéletkora. Beszélt arról is, hogy Magyarországon nem kiugróan magas az elhunytak száma, megfelel annak a trendnek, amit látunk a környező országokban. Az összehasonlításnak nincs értelme szakmailag, ugyanis minden ország a helyi sajátosságoknak megfelelően kezeli a járványt. Magyarországon a megfelelő intézkedéseket időben hozták meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére