Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csehországban már 155 ezer ember kapta meg a védőoltást

888 - MTI

2021.01.21. 11:20

Közülük 7200-nak már a második adagot is beadták – közölte csütörtökön Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter Prágában sajtótájékoztatón.

 

Az oltás első hullámában a csehek kiemelten az egészségügyben dolgozókat és az idősotthonokban lakókat oltják be. Egy hete a szociális intézményeken kívül élő 80 év felettiek is regisztrálhatnak. A miniszter szerint csütörtök reggelig 173 ezer személy jelentkezett.

Az egészségügyi tárca szerint januárban 347 ezer, februárban 272 ezer, márciusban pedig 662 ezer személy beoltását tervezik.

Jan Blatny elmondta, hogy Csehország eddig több mint 20 millió vakcinára kötött szerződést, és megerősítette, hogy a Pfizer és a BioNTech cég a következő hetekben csökkenti szállításait, ami lassítja az oltási folyamatot az egész országban.

Csehországban jelenleg a Pfizer, a BioNTech, valamint a Moderna által gyártott vakcinákat használják.

A Modernáét eddig mintegy 2900 ember kapta meg.

A cseh állam a Curevac, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson cégtől is rendelt oltóanyagot. A prágai sajtó értesülései szerint a csehek jelenleg csak az Európai Unió által engedélyezett vakcinák használatát tervezik, az oroszokkal és a kínaiakkal egyelőre nem tárgyaltak oltóanyagaik esetleges megvásárlásáról.

Csehországban péntekig szükségállapot van érvényben.

A kormány azt kérte a képviselőháztól, hogy ezt egy hónappal hosszabbítsák meg. A javaslatot csak a kabinetet kívülről segítő kommunista párt támogatta, a többi ellenzéki párt elutasította. A jobboldaliak szerint felesleges a szükségállapot, hatékonyabb és konkrétabb kormányzati intézkedések kellenek. A képviselőház csütörtökön tűzte napirendre a témát.

Bár a járványhelyzet az utóbbi napokban ismét valamelyest javult, a kormány nagyon óvatosan viszonyul a védőintézkedések esetleges enyhítéséhez.

Az egészségügyi miniszter ismételten jelezte, hogy az érvényben lévő óvintézkedések esetleges mérséklését alapvetően a kórházi betegek számának alakulásától teszik függővé.

Jan Blatny hétfőn kijelentette, hogy az óvintézkedéseket csak akkor kellene mérsékelni, ha a kórházban kezeltek száma 3000 alá esne. Ilyen helyzet legutóbb október közepén volt.

A csütörtök reggeli hivatalos kimutatások szerint a kórházakban mintegy 6400 személy van Covid-19-diagnózissal, közülük mintegy ezer ember állapota súlyos. Az adatok a helyzet mérsékelt javulásáról tanúskodnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére