Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tényleg nyilas jelkép a Turul?

Keresztury-Albert Zsolt, zeneszerző

2021.02.02. 17:00

Olvasói levél.

 

Magyarország polgáraként (egyben XII. kerületi lakosként) sajnálattal olvastam Pokorni Zoltán Polgármester Úr magyarázkodó sorait az őt támadó, 444.hu által készített Gyilkosok emlékműve c. film kapcsán.

A kérdéses Turul-szobrot már felállítása óta támadások érik, a Demszky-érában még bontását tervezték. A szobor támadói arra hivatkoznak, hogy a Turult nyilasok használták jelképként, és így ezen jelképhez emberéletek kiontása köthető.

Polgármester Urat is felmenője nyilas múltjával próbálják meg sarokba szorítani Turul-ügyben, és láthatóan sikerrel járnak. Az, hogy ki, hogyan dolgozza fel családjának múltját, személyes ügy, e miatt senki fölött pálcát törni nem szeretnék.

Azonban a Turul nemzeti szimbólum, úgy vélem, ezt egy politikusnak a jelképpel kapcsolatos közéleti véleményformálásnál szem előtt kell tartania.

A „Turul összetett szimbólum”, ütötte meg fülemet az interjúban elhangzott mondat. És egyéb mondatok is, amelyek közvetve legitimizálják a turul nyilas-kötődését.

Tisztázzuk tehát: a Turul a magyar eredet-történet ősi szimbóluma. A magyarok legendabéli ősanyját, Emesét álmában Turul termékenyíti meg, és ebből a szüzen-fogantatásból sarjadzik ki háromszáz éven át uralkodó Árpád-házunk, akiket turul-nemzetségnek is hívnak. A madár kultúrtörténetileg az inspiráló erő, a szellemi szárnyalás, a bölcs hatalom kifejezője, ezért fordul olyan gyakran különböző népek szimbólum rendszerében.

A mi turulunk is ezt a szellemi távlatot szimbolizálja népünk számára időtlen-idők óta. Ezért állnak Turul szobrok országszerte: Szabadság-híd, Budai Vár, Tatabánya és még sorolhatnánk szerencsére száz számmal a példákat.

A nyilas mozgalom a történelem rövid és sötét korszakában önkényesen sajátjaként használta ősi jelképeinket, mint az Árpád-sávos zászlót, vagy a Turul madarat. De mi, magyarok, ezeket a jelképeket sohasem adtuk oda és nem is adjuk oda semmilyen szélsőséges, szakadár mozgalomnak.

Le kell, hogy szögezzük, hogy a Turul madár, az Árpád-sáv, nem összetett, vitatott szimbólumok, hanem népünk ősi kultúrájának és szellemének szent és sérthetetlen kifejezői.

Ebben a kérdésben nem engedhetünk. Magyarázkodásunkkal, bizonytalankodásunkkal csak igazoljuk a nyilasok kisajátító akcióját és támadóink vádjait. És ha kultúránkat nem tudjuk megvédeni, akkor majd bonthatjuk a Turul szobrokat országszerte, hogy a helyén valami más álljon. Például BLM-szobor vagy szivárvány-zászló.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére