Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszelnek tiszteletben kell tartania az uniós szerződéseket

888.hu

2021.07.19. 19:20

Az Európai Bizottság jelentéseit nem szabad ideológiai célokra használni – mondta Varga Judit.

 

Az Európai Bizottság hamarosan megjelenő új jogállamisági jelentését nem szabad ideológiai célokra használni, azzal a tagállamokat zsarolni nem lehet, önállóságukat és az uniós szerződéseket tiszteletben kell tartani – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Brüsszelben.

Varga Judit magyar újságíróknak nyilatkozva az uniós bizottság várhatóan kedden bemutatandó éves jogállamisági jelentésével kapcsolatban azt mondta: a

brüsszeli testület témaválasztása önkényes, egyebek mellett a nemzeti kisebbségek ügyét idén sem foglalja a témái közé, ahogy az antiszemitizmus elleni küzdelmet sem.

Az uniós bizottság módszertana is megkérdőjelezhető, ahogy az is kérdéses, milyen háttérintézmények és civil szervezetek hitelesnek tartott jelentései alapján készül a jelentés. Magyarország fenntartja álláspontját, amely szerint az Európai Bizottságnak nem volt az uniós szerződések szerinti felhatalmazása arra, hogy ilyen jelentéseket készítsen.

Az igazságügyi miniszter sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar gyermekvédelmi törvényről szóló politikai nyilatkozatok hamarabb jelentek meg, mintsem, hogy a véleményformálók elolvasták volna a szöveg különböző szakaszait. Ez számos téves információhoz és azok terjesztéséhez vezetett.

A koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását segítő uniós alap lehívására vonatkozó magyar terv elfogadása esetében az Európai Bizottság szintén zsarolásra használja a jogállamisági eszközt

–figyelmeztetett. Kijelentette: az Európai Bizottság előző levelében a magyar válaszadásra megszabott egyhetes határidő udvariatlan volt. Válaszának megadásával Magyarország kitölti a brüsszeli testület felszólító levele alapján rendelkezésére álló kéthónapos határidőtzárt.

Varga Judit a sajtóban megjelent izraeli kémszoftver ügyével kapcsolatban az MTI-nek nyilatkozva azt mondta,

Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától.

Mint minden jogállamban, az a célja a titkos információgyűjtésnek Magyarországon, hogy az alkotmányos rend elleni és a külföldi hírszerzésgyanús tevékenységeket figyeljék a nemzetbiztonsági érdekkel összhangban. A szolgálatok szakmai irányítása a Belügyminisztériumhoz és részben Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik. Az Igazságügyi Minisztérium munkája ebben a kérdésben a jogszabályoknak való megfelelés biztosítását jelenti. Magyarországon a titkosszolgálati fellépések alkotmányos rendje értelmében ezen tevékenységeket az Országgyűlés erre kijelölt bizottsága ellenőrzi.

„Ha körülnézünk, hogy mi történik a világban, például információt gyűjtenek a német kancellárról, egyértelmű, hogy minden komoly országnak kell, hogy nemzetbiztonsági védelme legyen”

– fogalmazott.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére