Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hogyan változik a gyorskölcsön THM-je 2021-ben?

(x)

2020.08.26. 05:31

Szinte minden nap halljuk vagy látjuk a különböző bankok reklámjában ezt a bizonyos THM-et, amely a teljes hiteldíj mutató rövidebb neve. Jelentősége igen fontos a gyorskölcsön esetén is. Azt jelzi, hogy adott évben milyen kiadások mellett juthatunk hozzá a hitelhez. A ráfordítások többségét is magában foglalja. A hitelünk annál drágább lesz, ha minél magasabb a THM, vagyis a folyósított kölcsönért cserében sokkal több pénzt kell kiadni. A hitelmindenkinek.hu segítségével megtudhatjuk, hogy milyen módon emelkedhet jövőre a gyorskölcsön hiteldíj mutatója.

Miért változik a THM?

A hiteldíj mutató a következőket foglalja magában: a gyorskölcsön kamata (általában ez határozza meg a THM nagy részét) – hitelfolyósítási díj – ügyintézési vagy hitelbírálati díj – kezelési kiadás- a hitelközvetítőnek fizetendő díjak és jutalékok – a hitel mellé kötelezően megnyitandó bankszámla havi költsége – egyéb adminisztrációs járulékok.

Jelenleg és december 31-ig a hiteldíj mutató mértéke alig 5,9%, ezt a legtöbb hitelintézet ilyen arányban alkalmazza és ezzel is hirdetik a szolgáltatásokat. A szakértők azt mondják, hogy ez a kedvező árazás 2021-ben biztos, hogy emelkedni fog, amely jelentős anyagi előnyt vagy negatívumot eredményezhet.

Fotó: pixabay

A pandémia miatt a magyar kormány egységes fizetési haladékot rendelt el, egészen év végéig így a gyorskölcsönökért sem kell fizetni. Ez érthető, hiszen sokan állás nélkül maradtak, kerültek rossz anyagi helyzetbe és eladósodtak. Ebben az esetben csak haladékról beszélünk és nem mentességről. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a moratórium lejárta után a felmerülő kamatokat is meg kell fizetni. A biztonság kedvéért érdemes folyamatosan tájékozódni a pénzintézeteknél, hogy milyen változás várható a későbbiekben. Arra kell törekednünk, hogy amint anyagi lehetőségünk engedi, lehetőleg törlesszünk.

Gyorskölcsön kapcsán a kormány hozott egy rendeletet az úgynevezett „csökkentett árú” kölcsönről, melynek lényege, hogy március 19-től a pénzintézetek csak ilyen kölcsönt folyósíthatnak, és az 5,9%-os THM kizárólag ez év december 31-ig számolható. 2021-ben emelhető az összeg és a bankok élnek is majd ezzel a lehetőséggel. Ami tehát nekik kedvező, nekünk már nem annyira.

Ahány bank, annyi THM

A Hitelmindenkinek végignézte, hogy a hiteldíj mutatók nem azonosak a különböző pénzintézeteknél. Ugyan az 5,9 %-ot nem haladja meg, de jelentős eltérések (pl. Takarékbank: 5,31%, UniCredit: 5,66% , K&H Bank: 5,79 % ) tapasztalhatók most és a 2021-re vetített számok (pl. Takarékban: 11,99%, UniCredit: 6,65%, K&H Bank: 9,49%) is változtak. Ez nem jelenti azt, hogy ezek az összegek állandóak lesznek, az viszont tény, hogy 5,9%-on nem stagnál a hiteldíj mutató egyik pénzintézetnél sem.

Azt már most látszik, hogy a jövőben jobban oda kell figyelni melyik bank mely gyorskölcsönt ajánlja és mindezt milyen THM mellett biztosítja.

(x)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére