Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

200 ezer euróval támogatja a Telex elindulását a „cseh Soros”

888 / V4NA

2020.09.22. 18:42

A V4NA szúrta ki, hogy a Telex.hu a Facebook-oldalán dicsekedett a jó hírrel, miszerint hamarosan 200 ezer eurónyi támogatás érkezik Csehországból. Méghozzá az Economia kiadótól, amelynek tulajdonosa Zdenek Bakala, akit csak „cseh Sorosnak” neveznek.

A távozó indexesekből álló, még el nem indult hírportál, a Telex közösségi oldalán azt is írta, hogy az egyik legnagyobb cseh médiavállalat által felajánlott pénz egyelőre még nincs a számlájukon, csak „a szándék kinyilvánításáról van szó”.

Az Economia a cseh médiavállalkozó Zdenek Bakala üzletember tulajdonában van, akinek vagyonát egymilliárd dollárra becsülik. Kárpáti Márton, a Telex vezérigazgatója azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy az Economia nem kap részesedést a vállalatból a támogatásért cserébe – írja a V4NA.

Az üzletembert Andrej Babis cseh miniszterelnök is bírálta már. Tavaly decemberben arról beszélt, hogy az államnak kellett megmentenie a korábban Bakala tulajdonában lévő OKD nevű szénipari vállalkozást, amely több mint 10 évvel ezelőtt privatizációs botrányba keveredett.

„Zdenek Bakala egy egész régiót megsemmisített, és megtévesztette az embereket, megfosztva őket 40 ezer lakástól. Meg kellett mentenünk a vállalatot és a munkahelyeket, amikor pénzügyminiszter voltam. Nemcsak hétezer alkalmazottért, hanem az egész vállalatért is felelősséget vállaltunk, amely teljesen rendezetlen volt, de a régió ipara tőle függött”

fogalmazott Babis.

A hírügynökség szerint a cseh vállalkozó Soros György amerikai tőzsdespekulánssal is kapcsolatba hozható. 2007-ben együtt szerepeltek egy konferencián, amelyet a Policy Association for an Open Society szervezett. Ezenkívül Bakalától sem áll távol a filantrópia.

Bakala alapítványa 2007-ben azért jött létre, hogy tehetséges fiataloknak külföldi egyetemekre biztosítson ösztöndíjat.

A portál szerint azonban

az alapítvány Soroshoz köthető nem kormányzati szervezeteket is támogat, például a Közép-Európai Aspen Intézetet

(The Aspen Institute Central Europe). A szervezet 2019-es éves beszámolójában a Bakala Alapítvány az első helyen van feltüntetve, de a The Aspen Institute-ot és a The Aspen Institute Germanyt is megemlítik.

Utóbbi kettő a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) adatbázisának kifizetési listáján is feltűnik. Eszerint a The Aspen Institute 2016 és 2018 között 590 ezer dollárt kapott, míg a német intézet 2017-ben több mint 347 ezer dollárral gazdagodott.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére