Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Balkánnal kárpótolná az EU a britek kilépését?

MTI

2020.02.17. 06:50

A hat még nem uniós balkáni ország vezetője tegnap este tárgyalt Ursula von der Leyennel és Charles Michellel Brüsszelben.

Hat nyugat-balkáni ország – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia – vezetője találkozott tegnap este Brüsszelben az Európai Unió vezetőivel: Ursula von der Leyen EB-, Charles Michellel tanácselnökkel, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel és Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel.

A találkozás fő célja hogy a májusi zágrábi EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előkészítése volt, melynek fő témája az EU balkáni terjeszkedése.

A még Balkán-félsziget nem EU tagállamai közül Montenegróval, Szerbiával és Törökországgal már zajlanak a csatlakozási tárgyalások, Albánia és Észak-Macedónia pedig tagjelölt országok, azonban utóbbi kettővel Emmanuel Macron francia elnök a legutóbbi csúcson megakadályozta a csatlakozási tárgyalások elindítását. Bosznia-Hercegovina és Koszovó egyelőre nem tagjelöltek.

Josep Borrell a találkozót megelőzően újságíróknak nyilatkozva a vasárnapi megbeszélést a nyugat-balkáni országok európai integrációjának újabb fontos lépésének nevezte.

Kitért arra, hogy Észak-Macedónia fontos reformintézkedéseket hajtott végre főként az igazságszolgáltatás területén, amely az ország „uniós csatlakozási szándéka iránti komoly elkötelezettségéről tanúskodik”.

Elmondta, Koszovó és Szerbia esetében még időre van szükség ahhoz, hogy az EU és az két ország közötti párbeszéd felgyorsítása érdekében az unió különmegbízottat nevezzen ki.

Tájékoztatása szerint a Nyugat-Balkán országaival ápolt kapcsolatok elmélyítése a hétfői, egynapos brüsszeli Külügyi Tanács napirendjén is szerepel majd.

A főképviselő végezetül újságírói kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy ötéves megbízatása lejárta előtt lesz olyan nyugat-balkáni ország, amely az EU teljes jogú tagjává válhat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére