Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A baloldali gondolatrendőrség a koronavírust sem kíméli

888.hu - V4NA

2020.03.14. 21:02

Nem tetszik a baloldaliaknak, hogy a koronavírus szó elé különböző földrajzi jelzőket helyeznek el. Szerintük ugyanis kínai koronavírusnak nevezni a betegséget rasszista – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Helyi idő szerint szerda este Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házból intézet beszédet az amerikaiakhoz a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Beszédében az elnök komoly intézkedéseket vezetett be, többek között bejelentette, hogy az Egyesült Államok 30 napra beutazási tilalmat rendelt el Európából.

A beszédében Trump a koronavírusról azt mondta, hogy „foreign virus”, vagyis külföldi vírusnak titulálta a betegséget, ami a haladóknál kiverte a biztosítékot.

A CNN Fehér Házi tudósítója, Jim Acosta szerint Trump kijelentései xenofób érzést kelthetnek több amerikaiban is.

Az elnök a beszédében úgy hivatkozott a koronavírusra, hogy külföldi vírus. Azt akarta ezzel mondani, hogy a vírus nem itt kezdődött, de kézben tartják a helyzetet. Kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy miért ment el odáig az elnök, hogy külföldinek írja le a vírust. Ki kell emelni, hogy a beszéd egyik írója, Stephen Miller volt, aki az egyik legbefolyásosabb belpolitikai tanácsadó és keményvonalas álláspontot képvisel a migráció terén – fogalmazott Acosta, hozzátéve, hogy sok amerikainak xenofób lehet a beszéd.

Ryan Saavedra on Twitter

Jim Acosta is a terrible person https://t.co/1MvDkEqD6M

Egyes amerikai politikusok szerint a koronavírusnak rasszista vonatkozásai is vannak.

Alexandria Ocasio-Cortez, New York 14. körzetének kongresszusi képviselője szerint például rasszizmusnak minősül az, hogy az emberek elkerülik a kínai éttermeket a járvány idején.

Ryan Saavedra on Twitter

Ocasio-Cortez says people are not eating at Chinese and Asian restaurants right now because they are „just straight up” racist about the coronavirus https://t.co/egtpRDEDhO

Abból is botrány lett az Egyesült Államokban, hogy Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőházi vezetője „kínai koronavírusnak” nevezte a betegséget, míg Mike Pompeo külügyminiszter pedig „vuhani koronavírusnak” hívta.

Kevin McCarthy on Twitter

Everything you need to know about the Chinese coronavirus can be found on one, regularly-updated website: https://t.co/nGCCDVqcqe

Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke bocsánatkérésre szólította fel McCarthyt kijelentéseiért.

null

null

Grace Meng demokrata párti képviselő közleményben támadta meg McCarthyt. Szerinte ugyanis ha a „kínai” jelzővel látják el a vírust, az megerősíti az ázsiai amerikaiak rosszindulatú és negatív sztereotípiáit.

A demokrata politikusok felháborodása azonban nem terjed ki a baloldali, liberális sajtóra nézve.

A Breitbart.com amerikai jobboldali portál gyűjtött össze egy listát, amelyen baloldali sajtótermékek címei olvashatóak, és ezekben is földrajzi jelzőkkel látják el a koronavírust.

A CNN például ezzel ezekkel a címekkel jelentetett meg egy cikket: Készül a kínai koronavírus vakcinája (“Vaccine for new Chinese coronavirus in the works”), Kína megerősítette, hogy a Vuhan-vírus átterjedhet az emberre (China confirms Wuhan virus can be spread by humans).

A betegségek földrajzi jelzővel történő ellátása egyébként nem új dolog, hiszen több kórt is helységekről neveznek el. Gondoljunk csak a spanyol náthára (spanish flu), amely egy országról kapta a nevét, a nyugat-nílusi vírusra (West Nile virus), amely egy térségről lett elnevezve, vagy a Marburg-vírusra (Marburg-virus), amely egy német város nevét viseli.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére