Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Brexit halasztása esetén Londonnak is uniós biztost kellene delegálnia

Sümeghi Lóránt

2019.10.24. 15:27

A brüsszeli testület megválasztott elnöke szerint a brit kormánynak is tagot kellene delegálnia az újonnan felálló Európai Bizottságba, amennyiben ismét elhalasztják az Egyesült Királyság európai uniós kiválását.

Sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen azt válaszolta az erre vonatkozó kérdésekre, hogy ez esetben „természetesen” felkérné a szigetországot, hogy nevezze meg a jelöltjét. Mint mondta, a bennmaradó tagállamok nagy valószínűséggel jóváhagyják London hosszabbítási kérelmét, de annak időtartamáról egyelőre nincs megállapodás.

Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője hozzátette, hogy a huszonhetek nagy többsége, „talán mindegyike” támogatja a jelenleg érvényes október 31-i dátum kiterjesztését. A jogi dilemmát egyesek szerint esetleg Julian King mostani brit uniós biztos ideiglenes kinevezése oldhatná fel. A brit miniszterelnököt törvény kötelezte arra, hogy 2020. január 31-éig szóló hosszabbítást kérelmezzen. Diplomáciai források szerint ugyanakkor például Franciaország rövidebb halasztást tartana megfelelőnek.

Fontos leszögezni, hogy bármilyen döntést egyhangúlag kell meghozniuk a huszonhetek állam- és kormányfőinek. A szakértők többsége gyakorlatilag kizártnak tartja, hogy az Egyesült Királyság október 31-én kilép az Európai Unióból.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére