Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Brexit margójára: akkor most ki is a populista?

Békési Marcell

2019.12.13. 18:00

A baloldal minden riogatása ellenére, hogy a brit gazdaság és társadalom össze fog zuhanni egy bármilyen Brexit esetén, a font rég nem látott mértékben erősödött a biztos Brexit hírére.

Szinte nem telt el úgy hét az elmúlt három évben, hogy valamelyik baloldali párt vagy hírportál ne riogatott volna „komoly” elemzésekkel és előrejelzésekkel, hogy a Brexit esetén az Egyesült Királyság gazdasága lehal, csődbe megy, lelassul, kivonul.

A magyar sajtó függetlenobjektív fele is felszállt a világvége-expresszre, nálunk is leírtak olyan hülyeségeket, mint például, hogy a Brexit után a britek nem fognak gyógyszert kapni, mert azok részben az EU-ból érkeznek, vagy a többi importált EU-s áru (pl. paprika, sajt, spagetti, bor) nem fog átjutni a La Manche csatornán, stb.

Itt egy kis válogatás ebből:

Szétcsapja a brit cégeket a Brexit

– nyitotta a témát vidáman az Index 2016-ban. Valamiért a mai napig élnek és virulnak a brit cégek.

Két évre leállna a gazdasági növekedés a megállapodás nélküli Brexit esetén

– írta a Portfolio még pár hónapja. Ez mondjuk egy több szempontból is érdekes cím, mert a brit gazdaság így az EU-ban sem növekszik (illetve a legutóbbi jelentés alapján a növekedés jelenleg 0,3%), tehát ehhez képest akkor nem lesz változás.

Egy kutatás szerint, ha megállapodás nélkül hagyja el Nagy-Britannia az Európai Uniót, akkor a hiány a '60-as évek óta nem látott csúcsokat érhet el.

A Euronews szerint megállapodás nélkül katasztrófa lesz. Nyilván Az EU-n kívüli országok, mint Svájc és Norvégia is a '60-as években élnek.

Brexit: óriási gazdasági veszteséget jeleznek a szakértők rendezett kilépés esetére is

– írta adozona.hu, ezek szerint megállapodással is katasztrófa lesz a kilépés.

Már karácsony előtt menekülhetnek a bankok Londonból

– írta az Index 2016 őszén. Spoiler: nem menekültek.

Egy remek válogatás a jelenségről:

Ehhez képest mi a valóság?

A baloldali médiának még mindig bizalmat adó olvasókat talán arculcsapásként érhette a mai hír:

RÉG NEM ERŐSÖDÖTT ENNYIT A FONT, MINT A BREXIT HÍRÉRE.

Most akkor ki is a populista?

A baloldali média gyakran vádolja populizmussal a konzervatív pártokat.

Ez az ő definíciójuk szerint nagyjából azt takarja, hogy „félelem alapú politikát folytatnak”, vagyis mesterségesen félelmet generálnak egyes csoportokkal, ügyekkel, folyamatokkal kapcsolatban, majd miután a lakosság körében hisztérikus félelmet sikerül elérniük, learatják a babérokat.

De ki is az, aki folyamatosan államcsőddel, rasszista polgárháborúval, antiszemitizmussal, az emberi civilizáció kihalásával riogat?

Ezek ugyanis az elmúlt évek baloldali slágerjelszavai.

Ha csak a magyar baloldali sajtó jóslatait nézzük, akkor a következők történtek volna, ha minden jóslatuk bejött volna, amit az elmúlt években tettek:

  • Magyarország államcsődbe ment volna 2012-ben (nem ment);
  • ma sereghajtók lennénk gazdasági növekedésben a régióban (a valóságban az EU-n belül is az egyik leggyorsabban növekszik);
  • kitettek volna minket az EU-ból legkésőbb 2020-ra (nem tettek eddig, és eddig semmi jelét nem látjuk ennek);
  • a román fizetések magasabbak lennének, mint a magyaroknak (messze nem azok);
  • nem lenne alternatív oktatás Magyarországon (több száz alternatív iskola létezik, még több óvoda);
  • nem lenne baloldali média (5 perce, mikor néztem, még létezett a 444, az Index, az RTL, stb.);
  • … és még sorolhatnánk.

Donald Trump esete

A legjobb példája a baloldal populizmusának mégis Donald Trump esete.

Az Demokrata Párt azzal kampányolt, hogy konkrétan államcsődöt fog jelenteni Trump megválasztása, meg rasszista polgárháborút, gyűlölet-bűncselekmények tucatjait, stb. A lakosság demokrata fele teljesen bepánikolt, azóta is tele van az internet teljesen összeomló, öngyilkosságot és emigrációt ígérgető sztárok videóival, és a sokkból azóta sem tudott kimászni ez a réteg.

Mi lett ebből?

Az Egyesült Államok gazdasága a '80-as évek „aranykora” óta nem teljesített ilyen jól, sosem volt ilyen kevés munkanélküli, pörög a gazdaság. Tömegmészárlások továbbra is vannak, de egyáltalán nem több, mint Obama alatt, és ez ugye nem meglepő az 500 millió lakossági automata fegyver országában.

Összességében nagyjából semmi nem valósult meg a baloldal által vizionált apokalipszisből sőt, annak sok esetben – külpolitika, gazdaság – épp az ellenkezője valósult meg.

Donald Trump kampánya ezzel szemben pont, hogy nem a félelem generálásáról szólt, főképp a gazdaságot állította központba, illetve a külpolitikai izolációt. Még a szlogenje is pozitív volt: „Make America Great Again”.

Úgyhogy el lehet dönteni: ki is a populista, ki alapozza folyamatosan hamis félelem generálására a kampányát, a jobb- vagy a baloldal?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére