Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Carl Vinson repülõgép-hordozó rejtélyes távolmaradása miatt marad(t) el a legújabb koreai háború kitörése?

Vincze Viktor Attila

2017.04.19. 10:58

Érdekes fejleményekrõl számol be az amerikai sajtó az Amerika és Észak-Korea között háborúval fenyegetõ konfliktussal összefüggésben.

Érdekes fejleményekről számol be az amerikai sajtó az Amerika és Észak-Korea között háborúval fenyegető konfliktussal összefüggésben. Többek között a The New York Times és a Defense News beszámolóiból is az derül ki, hogy a már egy hete tartó koreai diplomáciai üzenetváltások egyik kulcsszereplője, a Carl Vinson repülőgép-hordozó és az azt kísérő hajók még csak most indultak el Japán felé.

Alig több mint egy héttel ezelőtt jelentette be a Fehér Ház, hogy elrendelte egy amerikai repülőgép-hordozó csapásmérő flottacsoportnak a Japán-tengerhez küldését, hogy ezáltal erőteljes elrettentő erőt mutasson fel a békét fenyegető Észak-Koreával szemben.

A hírek szerint Donald Trump elnök több lehetőséget is mérlegelt az észak-koreaiak provokatív atom- és rakétakísérleteire adandó amerikai válaszként.

Egy armadát küldünk oda"

– ismertette végül Donald Trump azt a döntést a Fox News csatorna múlt keddi adásában elhangzott nyilatkozatában, amely szerint a koreai partok közelébe vezénylik a haditengerészet Carl Vinson repülőgép-hordozója vezette csapásmérő flottáját.

A The New York Times és számos egyéb amerikai sajtóorgánum beszámolói szerint viszont a bejelentés idején a flottaegység egyáltalán nem indult el Japán felé.

 

Az átirányítását bejelentő nyilatkozat pillanatában a Carl Vinson és az őt kísérő három hadihajóból álló csapásmérő egység éppen az ellenkező irányba tartott, hogy a kiképzési tervének megfelelően közös hadgyakorlaton vegyen részt az ausztrál haditengerészet egységeivel az Indiai-óceánon, 3500 mérföldre délnyugatra a koreai-félszigettől.

Pedig a hivatalos bejelentés szerint a Carl Vinsont az elnöki bejelentés pillanatában azonnal átirányította az USA hadvezetése az Ausztrália körüli vizekről a Koreai-félsziget, Japán felé.

A csapásmérő flottaerő koreai vizekhez küldését bejelentő nyilatkozatok után a világsajtó fokozott érdeklődéssel várta, hogy mikor ér majd a növekvő háborús feszültséggel terhes térségbe a hadihajóraj. Azonban a repülőgép-hordozó csak nem akart megérkezni. Ezzel pedig érdekes módon a koreai atomválságban érintett felek egyike sem foglalkozott, még annak ellenére sem, hogy a kölcsönös háborús fenyegetések egyik fő hivatkozási alapja – az egyébként még csak a közelben sem járó – amerikai flottaegység volt.

Az amerikai sajtó szerint a repülőgép-hordozó Ausztráliától Koreáig rejtélyesen hosszúra megnyúló hajózásának az okára talán soha nem derült volna fény, ha az amerikai  haditengerészet hétfőn a honlapján nem tett volna közzé egy fotót arról, ahogy a Carl Vinson éppen áthalad az indonéziai Jávát és Szumátrát elválasztó Szunda-szoroson.

A haditengerészet közlése szerint a fénykép szombaton készült a hajóról, négy nappal azután, hogy a Fehér Ház sajtótitkára, Sean Spicer bejelentette a Carl Vinson Japán-tengerhez küldését.

Senki sem állított valótlanságot az ügyben – állapítja meg az amerikai sajtó, csak éppen sem a Pentagon, sem a haditengerészet, sem pedig a Fehér Ház nem közölte, hogy mielőtt a Carl Vinson Észak-Korea felé venné az irányt, azelőtt még mindenképpen részt vesz az ausztrál haditengerészettel egy már régen egyeztetett közös indiai-óceáni hadgyakorlaton.

Az amerikai sajtó a Védelmi Minisztérium tisztviselőitől most úgy értesült, hogy a Carl Vinson jövő héten már tényleg megérkezik a Koreai-félsziget térségébe.

Az amerikai hadsereg illetékesei nem cáfolták a dél-koreai médiának azt az értesülését, hogy a csapásmérő flottacsoport várhatóan április 25-re érkezhet meg a Koreai-félsziget közelébe.

Az amerikai sajtó kiemelte azt is, a kormányzat nem tervezi a három repülőgép-hordozó csapásmérő flottacsoportjának az összevonását a Koreai-félsziget térségében. Tehát az erről szóló sajtóhírek alaptalanok. A Defense News közlése szerint egyébként bizonyos technikai akadályok miatt már eleve lehetetlen lenne a hírekben megemlített hajók összevonása, azok közös katonai akcióba való bevonása.

Sem a Ronald Reagan, sem pedig a Nimitz repülőgép-hordozó hajó egyáltalán nincs bevetésre kész állapotban. A Ronald Reaganen – egészen májusig – karbantartási munkákat  végeznek Japánban. A hírekben szintén megemlítésre került a Nimitz repülőgép-hordozó, amely pedig  jelenleg Dél-Kaliforniában levő állandó állomáshelyén horgonyoz, mivel még tart a kihajózásra való felkészítése.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére