Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A CDU megosztottsága a fõ téma a német sajtóban

Pörge Béla

2018.12.09. 19:35

A nagyon szoros tisztújítás után hamarosan tartományi választásokon kell magát megmérettetnie a CDU-nak.

Ahogyan arról beszámoltunk, pénteken hosszas tanácskozás után rendkívül szoros eredménnyel Annegret Kramp-Karrenbauert választották Angela Merkel utódjának a CDU élén. A párt ezzel maradt a balra nyitó irányvonalnál, nem tértek vissza a jobboldali hagyományokhoz.

Kramp-Karrenbauernek azonban nem lesz egyszerű dolga, ha egységesíteni akarja a pártot, mert több megmérettetés is vár rájuk.

Jövőre az európai parlamenti választás mellett tartományi parlamenti választást is tartanak Brémában és három keleti, a volt NDK területén fekvő tartományban, Brandenburgban, Szászországban és Türingiában, és ha CDU elveszíti ezeket a választásokat, gyorsan „elillan az újdonság varázsa” — írja ezzel kapcsolatban a Bild.

Hasonló gondolatot fogalmazott meg a Süddeutsche Zeitung című liberális lap A CDU tavasza hamar véget érhet című kommentárjában, amelyben kiemelték, hogy a CDU „nincs beoltva a megosztottság ellen”, és ugyan az elnökjelöltek bemutatkozásának viharos időszakában kimerült párt nyugalomra lelhet Annegret Kramp-Karrenbauer megválasztásával, de “nem nagyon valószínű, hogy ez a nyugalom sokáig tart”.

Az ARD országos köztelevízió Annegret Kramp-Karrenbauernek kell betapasztania a repedést című kommentárja szerint az elnökválasztás eredménye azt jelenti, hogy a CDU szűk többséggel elutasította a Friedrich Merz által képviselt „nagyobb kockázatot, a radikális megújulás” útját, a vesztesek csaknem 48 százalékos aránya pedig megmutatja, mennyire megosztott a párt.

AKK megválasztása a pártok közül az SPD-nek jöhet a legrosszabbul. Német politológusok szerint a nagykoalíció kisebb tagjának már így is sok gondja volt azzal, hogy nincs önálló arculata. Mivel a CDU vélhetően folytatni fogja Merkel politikáját, így az SPD előtt továbbra is ott a kihívás, hogy megújuljon.

Az AfD viszont jól járhat ezzel, mert a Merz által ígért keményvonalasabb politika visszacsábíthatott volna sok szavazót a CDU-hoz, így viszont ettől nem kell tartania a populista pártnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére