Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A francia vállalatok nem akarnak eljönni Oroszországból 

888.hu

2022.03.25. 18:30

A francia vállalatok a növekvő köznyomás ellenére is küzdenek az Oroszországban maradásért.

 

Miközben az IKEA-tól kezdve a McDonald's-on át a Netflixig a híres márkák kivonulnak Oroszországból, a nagy francia vállalatok ott maradnak, ami nyilvános bírálatokat vált ki otthon és az ukrán kormány részéről – írta meg a Politico. Ukrajna lerohanását követően olyan francia vállalatok, mint a TotalEnergies energiaipari óriásvállalat, valamint az Auchan és a Leroy Merlin kiskereskedelmi márkák kaptak felszólítást, többek között Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, amiért fenntartják oroszországi tevékenységüket.

 

„A francia vállalatoknak el kell hagyniuk az orosz piacot... A Renault, az Auchan, a Leroy Merlin és másoknak fel kell hagyniuk az orosz háborús gépezet szponzorálásával” – mondta Zelenszkij szerdán a francia parlamentben. Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter még arra is felszólította a vásárlókat világszerte,

hogy bojkottálják az autógyártó Renault-t, amely a héten újraindította az autógyártást moszkvai üzemében, miután megoldotta az ellátási lánc problémáit.

 

Az autógyártó szerdán késő este bejelentette, hogy felfüggeszti oroszországi tevékenységét, és „megvizsgálja a rendelkezésre álló lehetőségeket” a Lada-gyártó AvtoVAZ-ban lévő részesedésével kapcsolatban. Eközben a TotalEnergies közölte, hogy nem tudja csak úgy lehúzni a rolót az orosz gázvásárlásról, és marad Oroszországban, bár az év végéig leállítja az orosz olaj és kőolajtermékek vásárlását.

A kiskereskedők – a Mulliez család által irányított Leroy Merlin, Auchan és Decathlon – szintén nyitva tartják oroszországi üzleteiket, még azután is, hogy a jelentések szerint a múlt héten Oroszország bombázott egy ukrajnai Leroy Merlin üzletet. Az ukrán védelmi minisztérium a barkácsáruházláncot azzal illette, hogy „a világon elsőként finanszírozza saját üzleteinek bombázását és saját alkalmazottainak megölését”.

 

Iparági szakértők szerint a külföldi vállalkozások nehezen hagyják el Oroszországot.

 

„Nem lehet csak úgy elfordítani a kulcsot és elsétálni” – mondta egy francia ipari lobbista, aki névtelenséget kért, mivel nem volt felhatalmazva arra, hogy nyilvánosan beszéljen az ügyről. Hozzátette, hogy eddig „egyetlen európai kormány sem kérte a vállalkozásokat a távozásra.” Azok a vállalatok, amelyek úgy döntenek, hogy elhagyják az országot, „elhagyják vagyonukat, amely végül az orosz oligarchák kezébe kerül” – mondta a lobbista. Rámutatott az Oroszországot elhagyó külföldi cégek vagyonának államosítására vonatkozó orosz tervekre is.

A TotalEnergies nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az oroszországi elidegenítés végső soron „az orosz befektetőket gazdagítaná, ami ellentmond a [nyugati] szankciók céljának”, tekintettel arra, hogy nehéz nem orosz vevőket találni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére