Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A függetlenségpártiak gyõztek Skóciában

Bertha László

2016.05.06. 12:18

Történelmi gyõzelmet arattak Skóciában a függetlenségpártiak, az abszolút többség azonban korántsem biztos.
EDINBURGH, 12:18

Történelmi győzelmet arattak Skóciában a függetlenségpártiak, az abszolút többség azonban korántsem biztos.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt vezetője „történelmi” győzelmet hirdetett péntek reggel. A parlamenti választások részeredményei alapján viszont nem teljesen biztos, hogy az SNP megőrizte abszolút többségét a skót parlamentben.

A péntek reggelig beérkezett eredmények szerint a Skót Nemzeti Párt 60 mandátumot szerezett a 129 tagú skót törvényhozásban, az abszolút többség azonban 65 helyre lenne szükség.

A korábbi, 2011-es skót parlamenti választásokon az SNP 69 képviselői hely elnyerésével – története során először – abszolút többséggel alakíthatott kormányt.

A BBC kalkulációi szerint a legvalószínűbb eredmény, hogy a skót kormánypárt 63 mandátummal alakíthat kormányt, vagyis két képviselői hellyel lemarad az abszolút többségről. Ez a SNP-nek komoly visszalépés lenne, hiszen elsődleges célja a skót függetlenedés, ezt azonban a többi párt nem támogatja a helyi törvényhozásban.

A miniszterelnök mindenesetre optimistán nyilatkozott, kifejtette, hogy az SNP „történelmet írt” sorozatban harmadik győzelmével, mivel ilyen még sosem fordult elő a skót parlamentarizmus történetében. Rövid beszédében a „mi nagyszerű országunknak” nevezte Skóciát.

Az SNP-kormány 2014 szeptemberében népszavazást rendezett arról, hogy Skócia függetlenné váljon-e, de a referendumon az elszakadást ellenzők kerültek többségbe.

(MTI, BBC)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére