Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A G-20-on is csak Párizsról beszélnek

Horváth József György

2015.11.15. 14:30

A csúcstalálkozón a fenntartható fejlõdés lett volna a fõ téma. A csúcs a párizsi események tükrében terrorellenes nagygyûléssé változott.
ANTALYA, 14:00

A terrorizmus elleni összefogást szorgalmazták a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vezetői vasárnap a törökországi csúcsértekezleten.

A csúcs eredetileg a fenntartható fejlődés kérdéseit tárgyalta volna, de az első nyilatkozatokból ítélve a párizsi merényletek felülírták a programtervet. Az államfők többsége mondandójában a terrorizmus elleni közös fellépés szükségességét sürgette.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a párizsi merényletek nyomán sem kell változtatni az EU menekültpolitikáján. Juncker leszögezte, hogy nincs szükség az EU menekültpolitikájának teljes felülvizsgálatára a párizsi merényletek nyomán.

Akik megszervezték és végrehajtották a támadásokat, ugyanazok az emberek, akik miatt a menekültek útra kelnek, és nem az ellenkezője igaz. Ezért nincs szükség az európai menekültpolitika teljes felülvizsgálatára. Akik elkövették a párizsi merényleteket, nem menekültek és nem is menedékkérők, hanem bűnözők; nem szabad a kettőt összekeverni."

– hangoztatta Juncker.

Recep Tayyip Erdogan török államfő Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozva úgy fogalmazott, hogy közös platform megteremtésére van szükség a terrorizmus elleni harchoz. Később, Barack Obama amerikai elnökkel folytatott megbeszélései után Erdogan azt hangoztatta, hogy a párizsi, az ankarai és a máshol végrehajtott merényletek is azt jelzik, hogy a világ kollektív biztonsági kockázattal áll szemben, a csúcstalálkozó résztvevőinek pedig határozott üzenetet kell megfogalmazniuk a terrorizmus elleni harcról.

Barack Obama az Iszlám Állam dszihadista szervezet felszámolására irányuló erőfeszítések megkétszerezését ígérte.

megkétszerezzük erőfeszítéseinket az Iszlám Állam elleni koalíció más országaival együtt, hogy szavatoljuk a békés átmenetet Szíriában, és felszámoljuk az Iszlám Államot"

– mondta az amerikai elnök, miután tárgyalt Erdogannal.

Obama szerint az DAES által felvállalt párizsi merényletek a civilizált világ elleni támadások voltak. Ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok együtt fog működni Franciaországgal a felelősök kézre kerítése és bíróság elé állítása érdekében.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerint fontos volna, hogy a G20-ak konkrét döntésekről is megállapodjanak a terrorizmus finanszírozása elleni harc érdekében.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról beszélt, hogy a Nyugat és Oroszország szorosabb együttműködése döntő jelentőségű az Iszlám Állam elleni harchoz. Ugyanakkor hangoztatta, hogy Oroszország szíriai fellépésének nagyobb mértékben kell a DAES ellen irányulnia.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-tagországok vezetőivel találkozva azt hangsúlyozta:

Oroszország nagyon is jól tudja, hogy csakis az egész nemzetközi közösség erőfeszítései révén lehet felszámolni a terrorveszélyt és megsegíteni a menekültek millióit. A terrorizmus ellen azonban szigorúan az ENSZ-alapokmánnyal összhangban, a nemzetközi jog és minden ország szuverén jogának és törvényes érdekeinek figyelembe vételével szabad harcolni."

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint Moszkva arra számít, hogy a párizsi tragikus események lökést adnak végre az Egyesült Államoknak és más NATO-tagországoknak, hogy megváltoztassák szemléletüket a terrorizmus elleni harcot illetően.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére