Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A jobboldali Ulf Kristersson kapott megbízást a kormánykoalíció megalakítására Svédországban

888.hu

2022.09.19. 20:30

A konzervatív Mérsékelt Párt elnöke, Ulf Kristersson kapott megbízást Svédországban arra, hogy megpróbáljon kormányzásra képes koalíciót összeállítani – közölte hétfői sajtótájékoztatóján a parlament elnöke.

 

Andreas Norlén hozzátette, olyan kormány megalakítása a cél, amely valamennyi parlamenti erő számára elfogadható lenne.

A svéd választási bizottság adatai szerint a szeptember 11-én tartott választáson a Mérsékelt Pártból, a radikális Svéd Demokratákból, a Kereszténydemokratákból és a Liberálisokból álló jobboldali tömb együttesen 176 helyet szerzett a 349 tagú parlamentben, csekély előnnyel megelőzve a 173 mandátumhoz jutó balközép pártokat.
Ulf Kristersson első nyilatkozatában időt kért annak érdekében, hogy sikeres tárgyalásokat folytathasson le.

A fejtörést az okozza, bevegyék-e a kormányba a Jimmie Akesson vezette Svéd Demokratákat, amely szeretne belépni, de a többi három párt ezt ellenzi. Akesson azt mondta, hogy a tárgyalások máris jól haladnak, és egy csomagban igyekeznek megtárgyalni az összes nyitott kérdést.

Az elemzők a legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartják, hogy a Mérsékelt Párt, a Kereszténydemokraták és a liberális párt alakítana kisebbségi kormányt, melyet kívülről támogathatnának a svéd demokraták. Szavazataiért cserébe a radikális párt jelentős befolyást gyakorolhatna a kormányzati döntésekre a számára fontos témákban.

Az új kormány megalakítására csak a parlament őszi ülésszakának kezdetén, szeptember 27-én kerülhet sor leghamarabb. Addig a leköszönő miniszterelnök, a szociáldemokrata pártot vezető Magdalena Andersson marad az ügyvezető kormányfő.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére