Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A kormányzó konzervatívok nyerték az ausztrál választást

Forisek Ádám

2019.05.18. 18:28

Nem jöttek be az előzetes várakozások, a Scott Morrison vezette kormányzó konzervatív pártszövetség nyerte meg Ausztráliában a szombati parlamenti választásokat.

Szombaton parlamenti választásokat tartottak Ausztráliában, az ország vezetéséért lényegében az eddig kormányzó konzervatív jelölt, Scott Morrison és legfőbb ellenfele, a munkáspárti Bill Shorten mérkőzött meg.

Ahogy arról korábban írtunk, Scott Morrison a migránsok számának megkurtítására fűzte fel kampányát. Ismert, hogy a migráció Ausztráliát is nagymértékben sújtotta az elmúlt évtizedekben, és ennek épp Morrison 2013-as kezdeményezése, a „Szuverén Határok Művelet” vetett véget. Ez az akció egyetlen év leforgása alatt az Ausztráliába érkező migránsok számát 20 587-ről 157-re csökkentette, így logikus is volt, hogy Morrison a migrációt tette kampánya fő üzenetévé, és azt ígérte, hogy 18 750 főben fagyasztanák be az évente befogadható menekültek számát.

Fotó: AFP

Az ellenzéki Ausztráliai Munkáspárt ugyanakkor azt tervezte, hogy 2025-re ezt a számot 27 ezerre növelnék, kampányukban pedig inkább a gazdaságra és a környezetvédelemre fókuszáltak.

Az első exit poll eredmények és az előzetes közvélemény-kutatások mind a Munkáspárt győzelmét jelezték előre, ám a szavazatok több mint 70 százalékos feldolgozottsága után fordult a kocka: a kormányzó konzervatívok 74 mandátumot szerezhettek a 151 tagú parlamentben, míg a Munkáspárt csak 65 képviselői helyhez juthatott. A szoros verseny miatt 12 mandátum sorsa még bizonytalan az MTI jelentése szerint.

Mindig is hittem a csodákban

– mondta a kormánykoalíció támogatói előtt Sydney-ben Morrison, röviddel azután, hogy kihívója, az ellenzéki szociáldemokratákat vezető Bill Shorten elismerte vereségét.

A Scott Morrisonról írt ismertetőnket ITT olvashatjátok el, ezen írásunkban tértünk ki arra, miért is fontos Morrison munkája európai szempontból.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére