Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Kreml szerint London is benne lehetett az Északi Áramlat felrobbantásában

888.hu

2022.11.01. 16:40

Nem először vádolják meg az oroszok a briteket, állításuk szerint több bizonyíték is arra utal, hogy London benne volt a „terrortámadásban”.

 

„Az orosz hírszerző szolgálatok olyan információkat kaptak, amelyek arra utalnak, hogy brit haditengerészeti tanácsadók részesei voltak az Északi Áramlat elleni robbantásoknak.”
– jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden. Peszkov szerint gondosan kell elemezni az orosz szakszolgálatok értesüléseit a brit részességről. Mint mondta, „az ilyen akciókat nem szabad egyszerűen annyiban hagyni”. Oroszország nem először vádolja Nagy-Britanniát az akció miatt.

 

Arra számítunk, hogy az európai fővárosok megengedhetetlen hallgatása ellenére ez az elemzés mégiscsak elkészül. Természetesen el fogunk gondolkodni a további lépéseken.”

– nyilatkozott a szóvivő.

Arra a kérdésre ugyanakkor kitérően válaszolt, hogy Moszkva kész-e az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulni ebben az ügyben. Annyit mondott, hogy „az adatokat rendszerezni kell, és az orosz fél meg fogja tenni, amit ebben a helyzetben tenni kell”.

A Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat 1. és az Északi Áramlat 2. gázvezetéken szeptember végén történtek robbanások, Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. Az első csővezetékpár mindkét szálán és a másodiknak az egyikén észleltek sérüléseket. Vlagyimir Putyin orosz elnök az „angolszászokat” a hibáztatta a történtek miatt.

 

Az orosz védelmi minisztérium október 29-én azzal vádolta Londont, hogy részese volt a csővezetékek megrongálásának.

 

A tárca szerint a brit haditengerészet szakemberei részt vettek a szeptember 26-án a Balti-tengeren elkövetett terrortámadás megtervezésében, biztosításában és végrehajtásában, amelynek célja az Északi Áramlat 1. és az Északi Áramlat 2. vezeték aláásása volt.

 

A brit védelmi minisztérium tagadta, hogy köze lett volna a támadáshoz.

 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kedden Telegram-bejegyzésben sürgetett választ Londontól azokra az online médiajelentésekre, amelyek szerint Liz Truss volt brit miniszterelnök „It’s done” (Elvégeztetett) szövegű üzenetet küldött Antony Blinken amerikai külügyminiszternek a gázvezetékek felrobbantása után. Putyin elnök a hétfő éjjel Szocsiban megtartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a Gazprom orosz gázipari vállalatnak – több mint egy hónappal a történtek után – engedélyezték a robbantások helyszínének megvizsgálását és a csővezetékekben keletkezett károk felmérését. Az elnök szerint a helyszíni szemle „egyértelműen azt bizonyította”, hogy terrorcselekmény történt.

Alekszej Miller Gazprom-elnök hétfő reggeli beszámolójára hivatkozva azt mondta, hogy helyszínen két, 3–5 méter mély krátert találtak. A robbanás kiszakított egy 40 méter hosszú csőszakaszt az Északi Áramlatból, a csövek pedig 259 méterre kerültek egymástól. A kiszakadt csőszakasz egy része 90 fokban meghajlott, és 40 métert sodródott az Északi Áramlat 2. irányába, amelyet a robbanás repeszei és a csőmaradványok megrongáltak.

Időközben Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője is reagált az ügyben. Mint mondta, Moszkva állítása, mely szerint Nagy-Britanniát is felelősség terheli az Északi Áramlat gázvezetékeken keletkezett károkért egy próbálkozás arra, hogy elterelje a figyelmet az ukrajnai helyzetről, s ez szerinte „az orosz forgatókönyvbe” illeszkedik.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére