Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A liberális kapitalizmus végnapjai

Tóth Hanna

2016.05.12. 18:58

Zûr a paradicsomban, avagy a kapitalizmus vége

Az Európa kiadónak köszönhetően hamarosan magyarul is olvasható Slavoj Zizek szlovén neo-marxista gondolkodó Zűr a paradicsomban című könyve.

Zizek tézise szerint jelenlegi kapitalista rendszerünk legvégső napjait éljük, ahol a világ liberális kapitalista és fundamentalista táborokra látszik kettéválni. Míg az egyik oldallal Zizek olvasatában az a baj, hogy túl kicsi a hitük, addig a másik oldalon túl nagy és annak ellenére, hogy látszólag nagyon különböznek, a két oldal cinkos éltetője is egymásnak. Elég csak abba belegondolni, hogy

a ma újbóli virágzásnak indult iszlám fundamentalizmus mennyiben is tekinthető a kapitalizmus gyermekének.

Ezt a szétszakíthatatlan összefüggést Zizek több ország példáján vezeti le, így például Egyiptom esetében, ahol jó marxista módján kijelenti, hogy annak volt köszönhető a fundamentalisták megerősödése, hogy a liberálisok teljesen negligálták a rendes baloldaliakat. 

Zizek szerint

hiába tapsolt a liberális világ a különböző zsarnoki rendszerek felbomlásakor, mert valódi társadalmi átalakulás nélkül ez evidens módon csakis a fundamentalizmus térnyerését hozhatta el magával. 

Zizek úgy véli, hogy a muszlimokkal szembeni valóban létező előítéletesség megerősödésével párhuzamosan tűnt el a muszlim országokból az a fajta szekuláris baloldal, amely a hetvenes években még számos államban erős volt. Zizek szerint tehát több sebből is vérzik kapitalista paradicsomunk, ahol

a cinikus konformizmus által a több egyenlőség, demokrácia és szolidaritás mára már nem csak hogy unalmassá vált eszmények, hanem veszélyesek is.

Az eredmény pedig a szürke és túlszabályozott falanszter társadalmak létrejötte, az egyetlen igazán létező kapitalista univerzumban.  A kapitalizmus szédítő ideológiájának válságát a világ több részén lehet már érezni, Zizek erre példaként hozza fel Ukrajnát, Görögországot és Ciprust is. 

Baloldali gondolkodóként azonban ő maga is rabja marad saját falanszterének, amely szerint az egyetlen megoldás a modern kapitalizmus jelenlegi válságára csakis a kommunizmus forradalmi perspektívájából található meg. Mindezzel együtt szembemegy azzal a manapság divatos baloldali elképzeléssel, hogy a változást majd az önszerveződő sokaság hozhatja létre, sőt mi több, szerinte a paradicsomban, azaz a világ gazdagabbik felén tapasztalható válság megoldásához szükség van egy olyan vezéregyéniségre vagy vezéregyéniségekre, akik révén sikerülhet az elképzelhető és a lehetséges közötti különbség koordinátáinak pontos meghatározása és ezáltal a válságból való kilábalás.

( The Guardian, Marx and Philosophy, Amazon)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére