Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A macedón baloldal mindenre képes, hogy az ország feladja a nemzeti identitását

Nagy Gábor

2018.10.09. 08:40

Másfél héttel a Macedónia nevérõl szóló jogilag érvénytelen népszavazás után alkotmánymódosítást kezdeményezett a baloldali szkopjei kormány. Ha és amennyiben kétharmadot kap a törvényhozástól a javaslat, akkor a balkáni országot a jövõben Észak-Macedóniának fogják hívni.
SZKOPJE, 08:40

Másfél a héttel Macedónia nevéről szóló jogilag érvénytelen népszavazás után alkotmánymódosítást kezdeményezett a baloldali szkopjei kormány. Ha és amennyiben kétharmadot kap a törvényhozástól a javaslat, akkor a balkáni országot a jövőben Észak-Macedóniának fogják hívni.

 

A kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint négy ponton akarják módosítani az alkotmányt. Az első az ország nevére vonatkozik (vagyis bekerülnének a júniusban Görögországgal kötött névvitával kapcsolatos megállapodások). A második módosítás változtatna a macedón államiság definícióján, a hivatalos kommüniké szerint „részletezné azt”. Egy harmadik pont leszögezné, hogy Szkopje garantálja a szomszédos országok területi integritását és függetlenségét. Vagyis lemond a területi követeléseiről. Az utolsó módosítási javaslat pedig a diaszpórában élők jogainak védelmére helyezné a hangsúlyt, azzal a kitétellel, hogy ennek biztosítása közben nem avatkozna be más országok belső ügyeibe.

 

Sajtóbeszámolók szerint a baloldali kormány anélkül kezdeményezte az alkotmánymódosítást, hogy arra meglenne a kétharmados parlamenti támogatottság. Szakértők szerint az albán kisebbségi pártokban bízhat a baloldal. De ha netán nem sikerül az alkotmánymódosítás, akkor Zoran Zaev kormányfő már jelezte is, hogy előrehozott választásokat fognak tartani Macedóniában.

 

A szkopjei parlamentnek várhatóan október 15-ig döntenie kell, és ha nem sikerül megegyezni, akkor a választásokat várhatóan már a legkorábbi időpontban, november 25-én megtartják.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére