Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magas energiaárak kezeléséről egyeztettek az európai energiaszabályozók vezetői

888.hu / MTI

2022.10.29. 11:05

Az európai földgáz-ellátásbiztonsággal kapcsolatos dilemma megoldását három kulcskérdés mentén kell keresni: a meglévő infrastruktúra hatékonyabb kihasználásában, az árindexek hatékonyságának javításában és további új, célzott rendszerfejlesztések megvalósításában – mondta el Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) Közgyűlésén, valamint az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) ülésén.

 

A MEKH az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben tudatta: október 24-25-én tartották az európai energiaszabályozók felsővezetői a CEER Közgyűlése és az ACER Szabályozók Tanácsa üléseit.

A kétnapos eseményen tárgyalták a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló európai uniós tanácsi rendelet végrehajtásának kihívásait, a szabályozó hatóságok kapcsolódó feladatait, és egyúttal áttekintették a legjobb tagállami gyakorlatokat, a végrehajtás tagállamok közötti szorosabb összehangolását.

Az energiaszabályozók megvitatták az október 20-21-i uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozó energetikai tárgyú konklúzióit – írták.

A közlemény szerint a vita keretében részletesen egyeztettek az Európai Bizottság legújabb javaslatairól, közöttük arról az október 19-én kiadott tanácsi rendelettervezetről, mely a gázvásárlások, a határkeresztező kereskedelem és a megbízható referenciaárak, illetve a tagállamok közötti szolidaritás jobb koordinációja révén javítaná az ellátásbiztonságot és a megfizethetőséget.

Az ACER arról tájékoztatta a szabályozó hatóságok képviselőit, hogy több korlátozás, illetve szűkület is észlelhető a határkeresztező gázáramlásokban, ami veszélyeztetheti az EU-s belső piac integritását és megbízhatóságát. Már rövid távon is csökkenteni kell a szűkületet a cseppfolyósított földgázhoz (LNG) könnyebben hozzáférő tengerparti tagállamok és az orosz gázszállítás kiesése miatt nehéz helyzetbe kerülő tagállamok között – olvasható a közleményben.
A határkeresztező gázszállításokkal – és így az ellátásbiztonsággal – kapcsolatos dilemma megoldását a három kulcskérdés – a meglévő infrastruktúra hatékonyabb kihasználása, az árindexek hatékonyságának javítása, és további új, célzott rendszerfejlesztések megvalósítása – közös metszetében szükséges keresni – hangsúlyozta az ACER-rel egyetértésben a MEKH elnökhelyettese.

A szabályozó hatóságok megvitatták a villamosenergia-piaci modell továbbfejlesztésének lehetőségeit, valamint számba vették a lehetséges irányokat és opciókat. Az európai árampiaci modell felülvizsgálata és esetleges átalakítása hosszú, több éves folyamat lenne, hiszen legalább 10–15 éves időtávra meg kellene határozni, milyen piacszervezési feltételek segíthetik leginkább elő a 2050-re kitűzött, nettó zéró kibocsátás elérésére vonatkozó európai uniós klímacélok költséghatékony és ellátásbiztonságot szavatoló teljesítését.

 

A folyamat egésze során elengedhetetlen a regulátorok és európai szervezeteik bevonása.”

– emelte ki Ságvári Pál.

A szabályozó hatóságok a CEER keretében gyorsreagálású munkacsoportot állítottak fel az energiakrízis következtében jelentkező legfontosabb piaci változások elemzése, vizsgálata érdekében. Elismerés a MEKH számára, hogy az adatok elemzéséhez a hivatal nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi árösszehasonlítását is alapul veszi a CEER – mondta Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese a hivatal közleménye szerint.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére