Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„A magyarok nélkül nem állt volna helyre Németország egysége”

Bokor Gábor

2019.09.10. 18:30

Jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter kedden Berlinben a Magyar-Német Ifjúsági Fórum tanácskozását megnyitó beszédében.

Heiko Maas az 1989. szeptember 10-i magyarországi határnyitás 30. évfordulójáról szólva kiemelte, hogy a magyarok megnyitották a szabadság felé vezető utat a keletnémet menekültek előtt. A politikus leszögezte, hogy a határnyitással a magyarok ütötték ki az első téglát a berlini falból, és ez a tégla lett a mai szabad, békés és szolidáris Európa alapja.

A jelenkor gondjai és vitái közepette néha talán többet kellene beszélni erről

– húzta alá Maas, hozzátéve, hogy németként és európaiként is köszönetet mond a magyarok 1989-es helytállásáért.

Aláhúzta, hogy nem szabad természetes adottságnak tekinteni a mai Európa viszonylagos jólétét és az értékeit. Heiko Maas szerint a német újraegyesítés Európa újraegyesítésével folytatódott, és a folyamat akkor teljesedett ki, amikor az egykori keleti tömb országai csatlakoztak az Európai Unióhoz.

Így egy olyan Európa jött létre, amelyben mindenki egyenlő jogokkal rendelkezik, nincsenek első- és másodosztályú tagok

– mondta.

A Magyar-Német Ifjúsági Fórum a Magyar-Német Fórum fiataloknak szóló rendezvényeként indult. Az idén fiatalokat és idősebbeket egyaránt megszólító programmal ülésezik Berlinben. A legtöbb rendezvényt, beszélgetést a német külügyminisztérium székházában tartják. A fórumot 1991-ben az akkori két kormányfő, Antall József és Helmut Kohl kezdeményezésére alapították. A találkozókon a két ország együttműködésének fejlesztésén dolgozó politikusok, tudósok, gazdasági szakemberek cserélnek eszmét.

Kedden a rendezvényen felszólalt Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki elsősorban arról beszélt, hogy Közép-Európa és Németország együttműködése alapvetően határozza meg az EU jövőjét.

Harminc éve bizonyítottuk, hogy ha magyarok és németek közösen cselekszenek és egymásra találnak, akkor az jó egész Európának. Németország és Közép-Európa együttműködése különösen fontos most, amikor történelmi kihívások övezik Európát

– mondta a magyar diplomácia vezetője, aki szerint köszönet és tisztelet illeti mindazokat, akik az elmúlt években ápolták a magyar-német kapcsolatokat, hitet tettek amellett, hogy különleges, több mint ezeréves kapcsolatról van szó, amelynek fontos a fenntartása. Hozzátette, ebben a hosszú kapcsolatban volt több számos olyan csomópont, esemény, amely ezt a barátságot stratégiai szövetségesi viszonnyá is emelte.

Fotó: MTI

A közelmúltban ünnepeltük történelmünk egyik legjelentősebb eseményét, összekapcsolódott egymással a magyar szuverenitás és a német egység megteremtése. Büszkék vagyunk arra, hogy részt vállalhattunk Németország és ezzel együtt Európa újraegyesítésében. Harminc éve bizonyítottuk, hogy ha mi, magyarok és németek közösen cselekszünk, egymásra találunk, akkor az jó egész Európának, és ez az állítás igaz a mai viszonyokra is

– fogalmazott.

Szijjártó Péter azzal folytatta, hogy ha mi, közép-európaiak és németek szorosan együttműködünk, egymásra találunk, akkor az jó hír egész Európának, és erre a német-közép-európai egymásra találásra különösen nagy szükség van most, amikor Európát, az Európai Unió egységét történelmi kihívások érik. A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett: „Mi, közép-európaiak – miután kiharcoltuk a szabadságunkat, levetettük a kommunista diktatúrák rabigáját – 1991-ben életre hívtuk a V4-ek szövetségét, hogy együtt küzdjünk a diktatúra maradványainak felszámolásában és erősítsük egymást az euroatlanti integráció gazdasági és politikai folyamatában. Immár 20 esztendeje annak, hogy 1999-ben Magyarország, Lengyelország és Csehország a NATO teljes jogú tagjává vált, Szlovákia 2004-ben csatlakozott”.

A közép-európai nemzetek EU-csatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt, a térség lett az európai növekedés motorja, az öt leggyorsabban fejlődő gazdaságból három visegrádi ország, és a visegrádi országok kereskedelme Németországgal 74 százalékkal haladta meg a német-francia kereskedelmet – mondta a miniszter.

Most a világpolitika változásokon megy keresztül, a világgazdaságban feszültségek vannak, az EU körüli térség folyamatos biztonsági fenyegetettséggel küzd, történelmi kihívások vesznek körbe minket politikailag, gazdaságilag és biztonsági szempontból. Készen állunk, hogy részt vegyünk a közös válaszok megtalálásában, hogy az EU újra erős legyen

– folytatta Szijjártó, aki szerint az Európai Uniót bővíteni kell, a Nyugat-Balkán integrációját fel kell gyorsítani. Úgy fogalmazott, elengedhetetlenül fontos, hogy az európai embereknek visszaadjuk a biztonságot, hiszen százezrek, talán milliók haladnak Európa felé. Ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy Magyarország 30 millió euró értékű segélyprogramot indít a közel-keleti keresztények támogatására, a német vöröskereszttel közösen segély- és újjáépítési projekteket valósít meg Libanonban, Szíriában és Irakban.

Mi, magyarok hiszünk abban, hogy Európa csak akkor lehet erős, ha az őt alkotó nemzetek is erősek. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország az EU egyik legrégebbi állama, kultúránk és nyelvünk egyedülálló a kontinensen

– mondta Szijjártó Péter.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére