Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A nagy melegben a gazdaság is lelassult

Nagy Gábor

2015.11.13. 11:02

A KSH jelentése szerint a harmadik negyedévi GDP-növekedés 2,3 százalék volt.
BUDAPEST, 10:50

A KSH jelentése szerint 2015 harmadik negyedévében 2,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez képest 0,5 százalékos volt a GDP-növekedés. A gazdasági teljesítményt továbbra is az ipar, a kereskedelem és a turizmus-vendéglátás húzta fel.

A legfrissebb adatok megfelelnek az elemzők várakozásainak, akik 2,1-2,6 százalék között becsülték meg a növekedés értéket.

Ugyanakkor hozzá kell tennünk, hogy az előző negyedévi adatokhoz képest csökkent a növekedés. Legutóbb 2013 második negyedévében volt ennél az értéknél alacsonyabb a bővülés. Az év végi cél egyébként már csak 2,8 százalék, amit a fél százalékos negyedévi bővüléssel nehéz lesz tartani a kormánynak. Ami segíthet, hogy a fennmaradó 2006-2013-as Európai Uniós forrásokat az év végéig még lehívhatjuk, így az utolsó negyedévben ismét jobbak lehetnek a negyedéves adatok.

A gazdaság lassulása mögött a mezőgazdaság fékező hatása, a visszaeső építőipar és az egyre inkább stagnáló ipari termelés áll. A lassulás mértéke az elemzők szerint továbbra is azon múlik, hogy a belső kereslet mennyire tudja ellensúlyozni a gazdaság csökkenő növekedését.

(KSH)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére