Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A német bíróságokon betiltották a burkát

Tóth Dalma

2018.03.07. 23:30

Egy muszlim gyakornoktól megtagadták, hogy hidzsábot hordjon a bíróságon.
BERLIN, 23:30

Egy muszlim gyakornoktól megtagadták, hogy hidzsábot hordjon a bíróságon.

Egy bajorországi bíróság 2014-ben egy 25 éves gyakornokkal közölte, hogy ha a bíróságon a nyilvánosság előtt kell megjelennie, akkor nem viselhet fejkendőt. A bíróság döntése egy 2008-as kormányrendeleten alapult, amelyben az állt, hogy a bíróságon fejkendőt csak a lelátókon szabad viselni.

A diák emiatt diszkriminációval vádolta meg Bajorországot, és polgári peres eljárást indított. Az augsburgi bíróság 2016 júniusában a gyakornok javára döntött, amit azzal indokoltak, hogy nincs érvényben olyan törvény, ami világnézeti és vallási semlegességre kötelezte volna a gyakornokokat.

Bajorország azonban fellebbezett a döntés ellen. A tartományi igazságügyi miniszter, Winfried Bausback kifejtette, hogy szerinte a jogi tisztségviselőknek és gyakornokoknak megjelenésükkel is elfogulatlanságot kell mutatniuk.

Szerdán a müncheni bíróság az állam javára döntött. Döntésüket azzal indokolták, hogy a tárgyalótermekben a semlegességnek és a függetlenségnek kell érvényesülnie, azaz nem szabad fejkendőt viselniük az ott dolgozó hivatalnokoknak.

2016-ban, az augsburgi bíróság döntését követően azonban a bajor jobbközép kormány előterjesztett egy törvényjavaslatot, amiben az állt, hogy a köztisztviselők számára tilos a vallási öltözékek és szimbólumok viselete, mivel megjelenésükkel nem kelthetnek kétséget a függetlenségük, semlegességük vagy a törvények iránti elkötelezettségük kapcsán. Az előterjesztést végül februárban elfogadták és április 1-jén törvényi erőre emelkedik, ezzel pedig jogi alapot adnak a mostani bírósági határozatnak, ami a tiltás mellett foglalt állást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére