Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A románok oltási karavánokkal, a lengyelek nyereményjátékkal növelnék az oltási hajlandóságot

888.hu, MTI

2021.05.25. 21:15

Le vannak maradva Magyarországhoz képest az átoltottságban, így megpróbálnak kreatív eszközökhöz nyúlni. Fekete-Győr Andrást nem kérdezték, pedig elő tudna rukkolni kreatív ötletekkel.

 

Romániában a falvakban szervezett oltási karavánokkal és a 16–18 év közöttieknek meghirdetett gyermeknapi oltási maratonnal próbálják a koronavírus elleni immunizációt felpörgetni

– derült ki az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetőjének keddi sajtóértekezletén.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora kifejtette: „a város beoltja a falut” elnevezésű akció során a nagy oltóközpontok személyzetéből szerveznek mozgó oltóegységeket, amelyek heti egy-két alkalommal a környező falvakban házról házra járva vagy ideiglenes oltópontot kialakítva adják be a vakcinát az illető közösségben élő jelentkezőknek.

A koordinátor szerint az oltási kampány megújulásának alapeszméje a mobilitás növelése, célja pedig az, hogy

az országban működő mintegy ezer oltási központ kapacitását felaprózva minél közelebb vigyék a vakcinát az emberekhez.

Múzeumokban, pályaudvarokon, stadionokban, valamint a tengerparti és hegyvidéki üdülőtelepeken is lesznek oltópontok, mert azt feltételezik, hogy sokan idegenkednek a kórházaktól és az orvosi rendelőktől – magyarázta Gheorghita.

A CNCAV továbbra is bátorítja a helyi kezdeményezéseket, a szokatlan helyszíneket és minden maratoni típusú oltási akciót. Ezek sorában

a nemzetközi gyermeknap alkalmából a 16–18 év közöttiek számára könnyítik meg a vakcina beadatását május 31-én, illetve június 1-jén.

A tizenévesek – valamelyik szülőjük vagy gyámjuk kíséretében – az ország bármely állandó oltási központjában kérhetik a vakcinát, nemcsak 14 óra után, hanem a nyitvatartási idő alatt bármikor, illetve minden térségben lesznek nonstop oltópontok is, ahol a nap bármely órájában beoltják a jelentkezőket.

A húszmilliós Romániában eddig 4 millió 160 ezer ember kapott legalább egy adag vakcinát, illetve 3 millió 227 ezren kapták meg az oltás mindkét adagját.

Ez azt jelenti, hogy a felnőtt lakosság 25,8 százaléka szerzett a vakcina révén védettséget.

 

Csökken a lengyelek oltakozási hajlandósága, ezért

a kormány nyereményjátékkal ösztönzi a lakosokat, hogy részt vegyenek az országos oltási programban, és a legjobb oltási arányt jegyző községek is pénzjutalmat kapnak

– közölte kedden a lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk.

A nyereményjátékot a lengyel állami tulajdonban lévő lottótársaság, a Totalizator Sportowy indítja július 1-jén. Díjmentesen részt vehet benne a koronavírus ellen beoltott valamennyi lakos, azok is, akik az oltást népszerűsítő akció meghirdetése előtt már megkapták a vakcinát.

A nyereményjátékra 140 millió zlotyt (közel 10,9 milliárd forint) szánnak. Az 50 ezer zlotys (3,9 millió forint) pénz-, valamint a tárgynyereményeket hetente sorsolják ki, ennél nagyobb értékű sorsolásokat havonta szerveznek, az akciót pedig két egymillió zlotyt érő nyeremény, valamint hibrid gépkocsik kisorsolásával zárják – sorolta Dworczyk.

Sorsolás nélkül minden kétezredik beoltottnak 500 zlotyt kézbesítenek

– mondta el.

Az utóbbi időben heti kétmillió oltást adtak be Lengyelországban, kedd délutánig összesen 18,3 millió adagot, ezen belül több mint 5 millió ember teljes, egy- vagy kétdózisú oltásban részesült.
A legutóbbi felmérések szerint a lengyelek mintegy 70 százaléka akarja beoltatni magát, mindazonáltal a fiatalabb nemzedékeknél alacsonyabb az oltakozási hajlandóság – indokolta meg Dworczyk a kormány oltást népszerűsítő lépéseit.

A javuló járványhelyzet kapcsán fokozatosan feloldják a korlátozásokat: szombattól megnyílhattak a szállodák, igaz, legfeljebb 50 százalékos foglaltsággal, valamint az éttermek teraszai, a múlt péntektől pedig már működnek a mozik, a színházak és a hangversenytermek. Az éttermek május 29-én nyithatnak ki.

(Borítókép: Nyugati Jelen)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére