Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A svédek szép csendben az EU ellen fordulnak

Tóth Dalma

2017.11.12. 21:48

Növekszik az euroszkepticizmus.
STOCKHOLM, 20:28

Növekszik az euroszkepticizmus.

Svédország már lassan 23 éve tagja az EU-nak. Bő két évtizeddel ezelőtt Ausztriával és Finnországgal együtt léptek be a közösségbe - írja a Híradó.

A skandináv állam jelenleg harmadik legnépszerűbb pártja, a Svéd Demokraták egyik képviselője úgy véli, hogy Svédország csak akkor tudja megtartani szuverenitását, ha kilép az EU-ból. A tagság ugyanis egyre költségesebbé válik.

Sok svéd pedig attól tart, hogy az egyik legnagyobb nettó befizető, az Egyesült Királyság távozása után jórészt nekik kell pótolniuk a költségvetésben jelentkező hiányt, hiszen Svédország az EU egyik leggazdagabb állama, így nettó befizető. 

Azonban többen tisztában vannak azzal, hogy kis, exportfüggő országként sokat nyernek az európai integrációval járó nagy piaccal, és a lebontott kereskedelmi korlátokkal.

A szorosabb monetáris együttműködést azonban elvetik. Az angol font és a dán korona mellett a svédek is megtartották saját fizetőeszközüket, a svéd koronát. Az emberek még ma is jónak tartják, hogy nem vezették be az eurót.

A Brexit úgy látszik hatott a svédekre is, hiszen egyre többen vannak azok, akik újra népszavazást szeretnének tartani az EU-tagságról. Tavaly még csak a válaszadók harmada, idén viszont már 10 főből minden 4-ik szeretne egy ilyen irányú referendumot. A felmérések alapján azonban, ha sor kerülne egy ilyen szavazásra, még mindig az EU-párti voksok lennének többségben. A kérdés egyébként egy kivétellel nem pártpolitikai jellegű a skandináv országban. Egyedül a Svéd Demokraták támogatóinak a többsége utasítja el az uniós tagságot.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére