Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A szír kormányerõk visszafoglalták a Damaszkuszt vízzel ellátó Barada-völgyet

Vincze Viktor Attila

2017.01.28. 20:58

Szír kormányzati és orosz katonai források szerint mintegy 2600 felkelõ letette a fegyvert a Damaszkusztól északra fekvõ Barada-völgyben, ahol a szíriai fõvárost ivóvízzel ellátó forrás ered . Az al-Manar arab hírtelevízió szerint pedig a szír kormányhadsereg felszabadította a fõvárost, Damaszkuszt ellátó legnagyobb víztározót is.
DAMASZKUSZ, 20:58

Szír kormányzati és orosz katonai források szerint mintegy 2600 felkelő letette a fegyvert a Damaszkusztól északra fekvő Barada-völgyben, ahol a szíriai fővárost ivóvízzel ellátó forrás ered . Az al-Manar arab hírtelevízió szerint pedig a szír  kormányhadsereg felszabadította a fővárost, Damaszkuszt ellátó legnagyobb víztározót is.

A Fars iráni hírügynökség közlése szerint a szíriai orosz megbékélési központ szóvivője, Alekszandr Blinkov ezredes azt mondta, hogy a Barada-völgy lakossága megkezdte a visszatérést a normális élethez.

A Damaszkusztól északra fekvő terület december végén került reflektorfénybe, ugyanis innen ered a szíriai fővárost vízzel ellátó Barada-folyó. Damaszkuszban pedig december vége óta súlyos vízhiány volt mostanáig, ami legalább 5 millió embert érintett.

A damaszkuszi vízellátást tavaly december 24-ét követően azt követően kellett elkezdeni korlátozni, hogy a korábban Dzsabhat an-Nuszra néven ismert Dzsabhat Fatah as-Sám szélsőséges szervezet tagjai felrobbantották a vízvezeték szivattyúállomását.

A Damaszkusztól 15 kilométerre fekvő Éjn al-Fidzsi településre a megállapodást követően azonnal szerelők szálltak ki, hogy helyreállítsák vízellátást. A forrástól a fővárosig érő vízvezeték áteresztő képessége percenként 30 köbméter.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint Blinkov bejelentette azt is, hogy azokat, akik nem hajlandóak letenni a fegyvert, családjaikkal a még a felkelők kezén levő Idlíb tartományba szállítják a szíriai hatóságok felügyelete alatt.

A damaszkuszi rezsim a tavalyi évben kezdett helyi megbékélési egyezségeket ajánlani felkelőknek, amelyek értelmében a felkelők feladták területeiket, cserébe azért, hogy a kormány garantálta szabad távozásukat a nagyrészt felkelőcsoportok - köztük a szélsőséges Ahrar as-Sám és a korábban Dzsabhat an-Nuszra néven ismert Dzsabhat Fatah as-Sám - kezén lévő Idlíb tartományba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére