Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A terror még mindig hatalmas árnyékot vet Nyugat-Európára

Nagy Gábor

2018.08.25. 16:30

Tavaly Londonban és Brüsszelben is késes terrortámadás történt. Az elkövetõk mind a két városban iszlamisták voltak.

2017. augusztus 25-én két késes terrortámadás is történt, Brüsszelben és Londonban is iszlamista indíttatásból akartak gyilkolni. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a köztévé műsorában úgy fogalmazott:

 

Amíg a világban és Európában ilyen a helyzet, addig fel kell készülni arra, hogy bármikor történhet hasonló támadás.

 

 

Augusztus 25-én kordonnal zárta le a rendőrség Brüsszel központját, ahol a nyílt utcán késes támadás történt. Egy 30 éves szomáliai származású férfi szóváltásba került három katonával, majd Allah Akbar, azaz Allah hatalmas felkiáltással egy macsétával vagdalkozni kezdett. A támadót a katonák lelőtték, az egyik járőr kisebb sérüléseket szenvedett a kezén. A belga hatóságok terrorcselekményként kezelték az ügyet.

 

 

Alig másfél órával a brüsszeli késelés után Londonban fegyvertelen rendőrökre támadt egy férfi. A merénylő autójával egy rendőrségi járműhöz hajtott. Amikor az egyenruhások igazoltatni akarták, dulakodni kezdett velük. Közben Allah Akbart kiáltozva megpróbált a kocsi ülése alól előrántani egy 120 centiméteres pengéjű kardot. A 26 éves lutoni lakost a rendőrök könnygázzal ártalmatlanították, majd őrizetbe vették. Az eset a Buckingham-palota közelében történt, de a királyi család nem tartózkodott a palotában.

 

Nagy-Britanniában azóta sem csökkent a támadások száma. Alig tíz nappal ezelőtt egy 29 éves szudáni származású brit állampolgárságú férfi a londoni parlamentnél kocsijával szándékosan a járókelők és a kerékpárosok közé hajtott. A terrortámadásban hárman megsérültek.

 

Jelenleg is a második legmagasabb terrorellenes fokozat van érvényben a brit szigeteken az iszlamista terrorfenyegetettség miatt: a brit belügyi tárca jelentése szerint a tavalyi merényletek óta a brit hatóságok 12 iszlamista és 4 jobboldali terrortámadást hiúsítottak meg.

 

 

2017-ben az Európai Unióban 975 ember vettek őrizetbe terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt. Gyarmati szerint minden esetben fel kell készülni az újabb merényletkísérletekre.

 

A merényletek száma indikatív, de akkor is kell merényletekre számítani, ha ezeknek alacsony a száma, akkor is ha ez magas, az az igazság, hogy az előkészületek, a készenlét nem szabad, hogy függjön ilyen statisztikai számoktól, bármi is van, jó a helyzet, rossz a helyzet, amíg a világban ilyen a helyzet vagy Európában is, addig számítani kell arra, hogy bármikor történhet valami, és erre kell felkészülni"

 

– fogalmazott a szakértő.

 

Az ENSZ BT csütörtöki terrorizmusról rendezett vitájában Vlagyimir Voronkov is arra mutatott rá, hogy hogy az Iszlám Állam változatlanul komoly kihívást jelent, mert titokban működő hálózattá alakult át és a különböző térségekben hozzájuk kapcsolódó csoportok működnek.

 

Ahogy azt az ENSZ-főtitkár terrorellenes küzdelemért felelős helyettese mondta, a dzsihadista terrorszervezetet ugyan Irakban legyőzték és követőik Szíriában is visszavonulóban vannak, de a most erőre kapó különféle terrorista csoportok harcosai újfajta, előre megjósolhatatlan és kiszámíthatatlan veszélyt jelentenek – összegez a Híradó.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére