Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A törökök tiltakoznak a szírek honosítása ellen

888.hu

2016.07.12. 22:28

Több mint 61 ezer ember írta alá azt az internetes petíciót, amely a Törökországban élõ szíriai menekültek honosítása ellen tiltakozik.
ANKARA, 22:28

Több mint 61 ezer ember írta alá azt az internetes petíciót, amely a Törökországban élő szíriai menekültek honosítása ellen tiltakozik.

A change.org honlapon indított, "Nem, a szíriai menekültek honosítására!" felszólítás jegyében íródott  petíció címzettje Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki július elején jelentette be, hogy Törökország meg akarja adni a lehetőséget az országban élő szíriai menekülteknek a török állampolgárság megszerzésére.

A tiltakozó petíciót a Mehmet Berke nevű felhasználó kezdeményezte, aki szerint honosítással az elnök figyelmen kívül hagyja a török emberek akaratát.

Ha tényleg ennyi képzett szíriai van, akkor miért fizet nekünk ennyi pénzt az Európai Unió?"

– tette fel a kérdést Berke, utalva a török-uniós migrációs megállapodásra, amelynek értelmében az EU több milliárd euróval járul hozzá a menekültek törökországi ellátásához, más értelmezések szerint a menekültek Törökországban tartásához.

A Habertürk című tekintélyes török napilap korábban arról számolt be, hogy először a diplomával rendelkező szíriaiak kaphatnak török állampolgárságot. Az újság értesülései szerint az úgynevezett "fehérgallérosokon" túl szintén előnyt élveznének a szakközépiskolai, vagy szakiskolai végzettségűek, mivel így integrálni lehetne őket a "feketemunka világából" a foglalkoztatási rendszerbe. A török vezetés kiemelt célja továbbá, hogy befektetési lehetőséget nyújtson az Európába igyekvő, tehetős szíriai üzletembereknek és Törökországban tartsa őket. Az intézkedés keretében a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim ellenzői is védelemben részesülnének. Õk később a török titkosszolgálatot segítenék.

Erdogan hétfőn vette védelmébe a honosításra vonatkozó tervet, hangsúlyozva, hogy a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek - akiknek száma lassan eléri a 3 milliót - nem élhetnek éveken át táborokban, vagy 10-15 emberrel összezsúfolva egy kis lakásban.

Nem kell megijedni. Nemzetünk jelenlegi 79 millió tagja 780 ezer négyzetkilométeren él. Németországnak, amely fele akkora, mint a mi országunk, 85 millió lakója van."

– mondta a török államfő.

Murat Erdogan, az ankarai Hacettepe Egyetem Migrációkutató Központjának igazgatója szerint a török állampolgárság kiterjesztésének köszönhetően Európa mentesül a migrációs nyomás alól, és üdvözli majd Ankara döntését. A Törökországban tartózkodó szíriaiak 90 százaléka a polgárháború végeztével is maradna, mivel otthonuk politikai stabilitásának és közbiztonságának megteremtése legalább 10 éves folyamat lesz.

A javaslat bírálói azt vetik Erdogan szemére, hogy a szíriaiak honosításával az általa óhajtott elnöki rendszer bevezetéséhez szükséges szavazatokat akarja csupán megszerezni.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére