Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Zöldek valódi arca: antiszemitizmus és Izrael-ellenesség

Jog és Szabadság

2019.10.29. 14:08

Nemcsak a német, de a nemzetközi sajtó is megütközéssel veszi újra és újra tudomásul, hogy Claudia Roth, a német Zöldek egyik prominense, a Szövetségi Parlament alelnöke szélsőséges antiszemita, Izrael-ellenes iráni vezetőkkel barátkozik.

München, 2013, biztonságpolitikai konferencia. Claudia Roth, a Szövetség ’90/Zöldek korábbi társelnöke egy fotó tanúsága szerint „lepacsizik” Alireza Sheik Attarral, az Izrael-ellenes iráni rezsim nagykövetével, akit a The Jerusalem Post írása szerint többek között kurdok százainak lemészárlásával gyanúsítanak az 1980 és 1985 közötti időszakban.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége, a FRA internetes felmérése szerint, Nyugat-Európában a zsidók elleni támadások száma a bevándorlás 2015 utáni felgyorsulásával jelentősen megnőtt. Ezt támasztják alá többek között a 2019. október 9-én történt hallei lövöldözések Németországban. A szövetségi nyomozók megállapításai szerint antiszemita indíttatásra és szélsőjobboldali háttérrel követték el, melyben két ember életét vesztette. Történt mindez a zsidók vallási ünnepén, az engesztelés napján.

Nem sokkal ezután, október 16-án Belgrádban találkozott egymással Claudia Roth, a német parlament alelnöke a német Zöldek képviseletében, valamint Peter Beyer, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Párt tagja Ali Larijanival, aki az egyik képviselője volt az Iszlám Forradalom Vezetőjének Tanácsában, Hassan Rouhani mellett.

Larijani többek között az a személy, aki egy 2009-es müncheni biztonsági konferencián arra a kérdésre, hogy Franciaországban büntetendő a holokauszt tagadása, úgy válaszolt, hogy „mi nem úgy valljuk”. Továbbá hozzátette, hogy „megtiszteltetés számunkra, hogy támogathatjuk a Hamászt”. Nézetei közé tartozik, hogy Izraelt el kell „törölni”, a holokausztot pedig egy nyitott kérdésnek nevezte. Larijani azon kijelentései miatt: mint rombolják le a zsidó államot, Izraelt rasszistának nevezte, valamint a Távol-Kelet fenyegetőjének, ellene a német hatóságok nyomozást rendeltek el.

Mindez nem gátolta a két német politikust, hogy találkozzanak Larijanival. A Tehran Timesban megjelent egy kép is, melyen Claudia Roth zöldpárti politikus derűsen üdvözli Larijanit. Mint az kiderült, nem ez volt az első találkozásuk: 2009-ben, majd pedig 2015-ben szintén sor került az összejövetelre.

A Twitteren számos bejegyzés jelent meg Claudia Roth találkozásáról: „Szégyen rátok, Zöldekre. Néhány nappal a hallei lövöldözések után a Bundestag alelnöke, Claudia Roth találkozott Ali Larijani holokauszttagadóval. Nem lehet egyszerre harcolni az antiszemitizmus ellen, s közben pedig ölelni a zsidógyűlölőket.”

Dr. Kazem Moussavi, egy Németországban élő iráni disszidens Twitter-bejegyzésében az alábbiakat tette közé: „Claudia Roth önmagát feministaként prezentálja, viszont a bíróságok olyan személyként, aki az iszlám rendszer képviselője, aki elfojtja a nőket Iránban…”

A nyugati baloldali és liberális pártoknál egyre jellemzőbb az antiszemita színezetű Izrael-ellenes hang, különösen jelentős tendenciája mutatkozik meg a bevándorlás óta. Sara Silvester politológus egy 2009-es tanulmányában támasztja alá a fenti állítást: „általánosságban megfigyelhető tendencia, hogy a muszlimbarát hozzáállás az európai zöld és baloldali pártok körében kiemelkedő”.

Az antiszemitizmus jegyei nemcsak Németországban vannak jelen, hanem a GroenLinks (Zöld Baloldaliak) nevű holland zöldpártnál is nyomon követhető. Több zsidóellenes atrocitásra került sor, ami számokban kifejezve így néz ki: 2016-ban 109, 2017-ben 137 antiszemita incidens történt. A CIDI, azaz Izrael Információs és Dokumentációs Iroda, ami az Izrael-ellenesség monitorozásával foglalkozik, honlapján a Zöld Baloldalt az antiszemitizmust bagatellizáló, Izraellel ellenséges pártként titulálja.

Ennek a jelenségnek tanúi lehetünk a svéd Zöld Párt köreiben is: több svéd zöld párti politikusról derült ki, hogy iszlamista és antiszemita nézeteket vall, Izraelt a náci Németországhoz hasonlítva.

Egyes szakértők véleménye szerint, a történelmi hagyományokat figyelmen kívül hagyva, a baloldali zöldpártok antiszemitizmusának hátterében az egyre jelentősebb számmal rendelkező muszlim szavazók megnyerése a cél. Amihez akár a legszélsőségesebb antiszemita eszközöket is bevethetik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére