Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Zöldeken és a liberális FDP-n múlik, hogy ki lesz a kancellár Németországban

Filipp Dávid

2021.09.27. 18:00

Tegnap zajlottak a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások. Hajszál híján, de a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a hétfőn kora reggel közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint. Németországra most hosszú koalíciós tárgyalások várnak. A 888.hu érdeklődésére Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője elmondta, hogy végül Olaf Scholz (SPD) vagy Armin Laschet (CDU/CSU) lesz a kancellár, amit a két kisebb párt, azaz a Zöldek és a liberális FDP fog eldönteni.

 

888.hu: Az SPD nyerte meg a választást, vagy a CDU/CSU veszítette el azt?

Szikra Levente: A legpontosabbak akkor vagyunk, ha úgy fogalmazunk, hogy egyik sem. Ezt a választást

Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárjelölt nyerte meg, akinek személye nélkül az SPD valahol a harmadik hely környékén végzett volna.

Felmérések szerint a pártra szavazók fele nyilatkozta azt, hogy kizárólag Scholz jelöltsége miatt választotta az SPD-t. Persze ettől még nem kevésbé fájdalmas a vereség a CDU/CSU számára, amely korábban soha nem kapott 30 százalék alatti szavazatarányt. Kijelenthető, hogy megszűnt a német politika hagyományos kétosztatúsága, és a pártrendszer jelentős mértékben töredezetté vált.

Szikra Levente

888.hu: Angela Merkel személye, illetve politikája (járványkezelés, migráció stb.) mennyire járult hozzá a CDU történelmi vereségéhez?

Szikra Levente: Angela Merkel Németország és a CDU történetében is az egyik legeredményesebb politikus. Ha a várakozásoknak megfelelően elhúzódik a kormányalakítás, akkor előfordulhat, hogy Helmut Kohl rekordját megdöntve Merkel lesz a leghosszabb ideig kormányzó kancellár a történelemben. Ennek ellenére számos vitatható döntés kapcsolódik a nevéhez, fontos szimbolikus pontokon tolta balra a kereszténydemokrata pártot. Ide sorolható az atomerőművek leállítása, a migránsok tömeges beengedése vagy az azonos neműek házasságának bevezetése. A kancellár centrista politikája sok jobboldali szavazót elidegenített, miközben középen állókat és baloldaliakat magához vonzott, azaz

Merkel megváltoztatta a CDU/CSU szavazóbázisát.

Ez azonban azzal járt, hogy az újabb szavazók nagy része számára csereszabatos maradt a balközép pártokkal is a kereszténydemokrata pártszövetség. Ennyiben az ő politikája is közrejátszhatott a szavazatvesztésben, ugyanakkor meglátásom szerint sokan voltak, akik épp azért fordultak el a CDU/CSU-tól, mert már nem Merkel volt a jelöltjük. Ebből következően az eredményhez a CDU új vezetése és Merkel politikai öröksége egyaránt hozzájárult. Megjegyzem, hogy ahogy a legtöbb sokáig kormányzó politikus, úgy Merkel sem tudott jól felépíteni egy kellően sikeres utódjelöltet.

888.hu: 2017-hez képest több mint 2,7 millióan szavaztak a CDU helyett más pártra. Ez mennyiben köszönhető annak, hogy elvesztette a párt a karakterét, keresztény-konzervatív kormányzás helyett zöld- és liberális politikát folytatott?

Szikra Levente: Részben ennek köszönhető, ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a CDU/CSU két szék között a pad alá esett. A migrációs válság óta ugyanis folyamatosan két irányba veszített támogatókat a pártszövetség: városi szavazóik jelentős része a Zöldek irányába mozdult (őket próbálta követni és visszaszerezni a Merkel-féle pártvezetés), miközben a vidéki és főleg a kelet-németországi bázisból sokan az AfD-nél kerestek új politikai otthont. A kereszténydemokraták megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy melyik irányba húzódjanak tovább, ugyanakkor a pártelit a centrumpolitizálás fenntartása mellett döntött. Ez azonban a középen álló szavazók számára csereszabatossá tette a CDU/CSU-t az SPD-vel, a Zöldekkel és a liberális FDP-vel szemben is, így sokan Laschet gyenge kampánya miatt a sokkal kiszámíthatóbb és unalmasabb, de kevesebbet hibázó Scholz mellé álltak.

888.hu: Meddig húzódhatnak el a koalíciós tárgyalások? Milyen koalíció jöhet létre Németországban?

Szikra Levente: Várhatóan elhúzódó koalíciós egyezkedések következnek. Az SPD első helye bő egy százalékon múlt, így a szoros eredményre hivatkozva a CDU/CSU is magának követeli a kormányalakítás jogát. Azt, hogy

végül Scholz vagy Laschet lesz a kancellár, a két kisebb párt, azaz a Zöldek és a liberális FDP fogja eldönteni, ugyanis nélkülük csak a nagykoalíció lehetne többségképes az új Bundestagban, amelynek fenntartásához azonban sem az SPD-nek, sem a CDU-nak nincs már kellő politikai akarata.

Az AfD-vel való együttműködést továbbra is minden párt kizárja, a szélsőbaloldali Die Linke pedig annyira rosszul szerepelt, hogy vele együtt sem tudna létrejönni egy tisztán baloldali koalíció. Ebből következően a két, matematikai és politikai realitással egyaránt rendelkező opció az SPD–Zöldek–FDP együttműködés (a pártok színei alapján jelzőlámpa-koalíció), illetve a CDU/CSU–Zöldek–FDP együttműködés (a karibi ország zászlajának színeiről elnevezve Jamaika-koalíció). A helyzetet nehezíti, hogy a Zöldek az SPD-t, a liberálisok viszont a kereszténydemokratákat választanák szívesebben, így a kettejük megegyezésén is múlik, melyik nagypárttal fognak össze. Megjegyzendő, hogy az FDP nem tekinthető a Nyugaton megszokott progresszív liberalizmus képviselőjének, hanem a szabadpiac támogatása és a klasszikus liberalizmus a programjának alapja. Ezért is preferálják a jobboldallal való koalíciót, hiszen a progresszív és az állami újraelosztás növelését hirdető baloldallal kevésbé tudnak együttműködni.

888.hu: Amennyiben Olaf Scholz lesz a kancellár, az milyen hatással lesz majd a német–magyar kapcsolatokra?

Szikra Levente: Olaf Scholz a szociáldemokraták centrista csoportjához tartozik, mérsékelten baloldali, így politikája nem tér el nagyon Merkelétől. A német–magyar viszonyra vélhetően nagyobb hatással lesz a Zöldek várható kormányzati részvétele, hiszen ők ideológiai alapon erősen kritikusak Magyarországgal szemben. Az FDP a kormányon belül határozottan fogja képviselni a német gazdaság érdekeit, így a hagyományosan jó magyar–német gazdasági kapcsolatok védelmet jelenthetnek a legdurvább ideológiai támadásokkal szemben. Ennek ellenére kijelenthető, hogy egy esetleges Scholz-kormánnyal hűvösebb viszonyt tud majd kialakítani a magyar vezetés, mint Merkellel.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére