Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ajjaj, az IMF is figyelmeztette az angolokat a brexit veszélyeire

888.hu

2016.06.18. 18:28

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a brit gazdaság már jövõre recesszióba kerülhet, és hosszú távon is súlyos veszteségeket szenvedhet, ha az EU-tagságról kiírt népszavazáson a többség a kilépésre szavaz. Ha Nagy-Britannia kilép David Cameron nem mond le.
LONDON, 17:28

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a brit gazdaság már jövőre recesszióba kerülhet, és hosszú távon is súlyos veszteségeket szenvedhet, ha az EU-tagságról kiírt népszavazáson a többség a kilépésre szavaz. Ha Nagy-Britannia kilép David Cameron nem mond le.

A nemzetközi pénzügyi szervezet szombaton Londonban ismertetett, több forgatókönyvet tartalmazó elemzése szerint a kilépés esetén rosszabb esetben a brit hazai össztermék (GDP) 2017-ben 0,8 százalékkal csökkenne a befektetői és fogyasztói bizonytalanságok miatt.

Az IMF hosszabb időtávlatra két forgatókönyvet dolgozott ki. Az első, "korlátozottan" negatívnak nevezett változat azzal számol, hogy a kilépés után Nagy-Britanniának sikerül olyan kereskedelmi kapcsolatrendszert kiépítenie az EU-val, mint amilyen jelenleg is létezik Norvégia és az EU között. A valutaalap modellszámításai szerint a brit GDP-érték 2019-re ebben az esetben is 1,5 százalékkal maradna el attól a szinttől, amelyet a brit gazdaság az EU-tagjaként az IMF alapeseti előrejelzése szerint elérhetne.

A kedvezőtlen forgatókönyv szerint a kilépést elhúzódó tárgyalássorozat követi, és végül Nagy-Britanniának nem sikerül megállapodást elérnie az EU-val, hanem csak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódik a kereskedelmi forgalom az unióval, ami egyebek mellett vámakadályokat jelentene az EU-piacra irányuló brit export előtt. Az IMF tanulmánya szerint ebben az esetben a brit hazai össztermék 5,5 százalékkal maradna el 2019-ben a további EU-tagságot feltételező alapeseti prognózistól.

David Cameron szombaton bejelentette, hogy a népszavazás eredményétől függetlenül ő marad Nagy-Britannia miniszterelnöke, legalább a következő választásig. Cameron szerint ő a legjobb ember arra, hogy egy kilépés esetén újratárgyalja az EU-val a további együttműködés feltételeit, hiszen remek európai kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Emellett a népszavazás felvetése és megtartása az ő felelőssége.

Az még kérdéses, hogy a pártnak mi a véleménye ebben a kérdésben, ugyanis a konzervatívok egy része szívesebben látná Boris Johnson jelenlegi londoni polgármestert a miniszterelnöki székben.

(MTI, Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére