Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Áll a bál az Ossiknál: környezetvédő aktivisták törtek be több kelet-németországi szénbányába

Horváth Tamás

2019.11.30. 18:30

Az akciókkal a német kormány klímapolitikája ellen tiltakoztak.

A tüntetők a Brandenburg tartománybeli Jänschwalde és Welzow-Süd külszíni bányáinak területére hatoltak be, valamint a szomszédos Szászországban a United Schleenhain lignitbánya területére. Az összehangolt akciót az Ende Gelände nevű környezetvédő csoport szervezte meg a német kormány klímapolitikája miatti tiltakozásul.

A berlini kormány 2038-ra akar teljesen felhagyni a szénbányászattal, de ez az időpont az aktivisták szerint túl messze van.

Összetűzések törtek ki a szóban forgó bányáknál az aktivisták és a rendőrség között annak ellenére, hogy az Ende Gelände azt ígérte, ember elleni erőszak nem lesz.

Jänschwaldéban három rendőr könnyebben megsérült az incidensben – közölte egy rendőrségi szóvivő. A szászországi bányánál az erőszakosan viselkedő tüntetőknek sikerült áthatolniuk a rendőrkordonon.

A környezetvédő szervezet szerint a három bányánál mintegy 2000 aktivistának sikerült behatolnia üzemi területre, a rendőrség szerint azonban csak néhány száznak.

Jänschwaldéban ellentüntetés is volt, amelyen a bányászat fenntartását követelték.

A jänschwaldei bányába behatoló mintegy 500 aktivista végül szabad akaratából, önként távozott a létesítmény területéről – tudatta a rendőrség. Brandenburgban viszont mintegy 500 tiltakozó szombat délután is a bánya területén volt, és a rendőrség is a helyszínen van, hogy megakadályozzák, hogy a tiltakozók erőgépeket foglaljanak el.

Sina Reisch, az Ende Gelände szóvivője aláhúzta, hogy aktivistáik nem akarják az éjszakát a bányában tölteni, és amint a rendőrök ezt lehetővé teszik, el fogják hagyni a létesítményt.

Szászországban 1200 tiltakozó személyes adatait felvették a rendőrök, és csak igazoltatás után engedték meg az aktivistáknak, hogy távozzanak a bánya területéről.

Az MTI a dpa hírügynökségre hivatkozva azt írja, egyelőre nem lehet tudni, hogy a hatóságok hogyan lépnek fel az üzemi területre bejutott aktivistákkal szemben. A rendőrök azt az utasítást kapták, hogy ne tegyék ki magukat veszélynek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére